Българско дете сяда на рояла на Елтън Джон в Лондон

8-годишно момиче от Пловдив ще свири на световноизвестния червен роял на Сър Елтън Джон в Лондон. Хрисиана Савова е възпитаничка на Училището за музикално и танцово изкуство. Преди дни печели първо място на един от най-значимите конкурси за млади изпълнители в Англия.

„Чрез музиката си представям как вали дъжд, как летят птички и също за Шопен, понеже пише доста тъжни неща, защото е далеч от своята родина Полша и аз си го представям как стои до пианото и пише музика“, каза Хрисиана Савова.

Когато преди две години сяда за първи път на пианото, Хриси остава завладяна – не само от музиката, но и от историята зад нея. Въпреки че расте в семейство на заклети рокаджии, с майка певица и баща китарист, момичето открива красотата в класиката. Тя признава, че не й омръзва да свири, защото така се пренася на красиви места. Вместо с думи, мисли в ноти, които казва, че в ума й се превръщат в цели сюжети. Талантът й пък е рядко срещан и бързо е забелязан и от музикалния й педагог: „Ученикът трябва да е влюбен в музиката – основното е любовта към музиката и тази отдаденост, която е необходима, за да постигнеш успехи. Талантът сам по себе си е прекрасно нещо, но то трябва да се развива и да има хора, които да вдъхновяват това дете, да върви напред“, каза още Светлана Косева, педагог в НУМТИ „Добрин Петков“.

Хриси има от всичко, по много – чар, любознателност, желязна дисциплина и най-важното – не издържа дълго без пианото. Притежава и една особена изтънченост и философия, която я прави да изглежда почти като голяма. Всички часове на репетиции вече дават резултат – след по-малко от месец вместо Сър Елтън Джон, пред прословутия червен воал ще седне Хрисиана, пише нова.8-годишното момиче от Пловдив е сред малцината в света, получили шанса да натиснат клавишите му.

Избрана е да седне зад него лично от артистичния директор на лондонския конкурс, в който участва преди дни: „Ще представя цялото училище и моите родители, но аз винаги знам, че съм подготвена и това ме успокоява“, заяви Хриси. 

Типично по детски, тя се вълнува от друго, не толкова от сцената, която я очаква – сред колекцията от грамоти все още няма спечелен медал, какъвто ще й бъде връчен в Лондон.

След като се прибере, ще сложи медала до останалите десетки грамоти и статуетки. Тази година в училището на Хриси приемат нейните успехи като лична награда – така отбелязват 75-годишния си юбилей. С нея се радват не само в училището, където учи, но и в целия квартал. Никой не възразил, когато преди две години й купили електрическо пиано. Скоро обаче то се оказало недостатъчно за таланта на момичето, а майка й разбрала, че когато има желание, дори огромно пиано може да се качи по стълбите на блок:  „Tрябваше да започне да свири на истински инструмент. Имаме прекрасни съседи! Ние, дори в нашата дейност, репетирахме група от 6 човека вкъщи, със закачени барабани, саксофон и всички казваха: „Kога ще започнете да репетирате, за да ви слушаме?“, заяви майка ѝ Дарина Савова.

Родителите се наслаждават на таланта на дъщеря си, не го пресилват. Тя и днес мечтае, мисли и се вдъхновява с музика – такава, която е чувала, но и сама създава такава.

Свързани новини

В пика на заразата частните лаборатории спряха да работят

desi

Първите маймуно-човешки ембриони разпалват дебат за хибридните животни

Regiona

Синът на Милен Цветков вече знае какъв ще стане като порасне

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.