Българското посолство в Киев може отново да заработи през септември

До края на септември посолството ни в Киев може да бъде възстановено, ако военните условия там позволяват. Това съобщи на пресконференция заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, който преди да заеме този пост беше посланик на страната ни в украинската столица.

Първата група български дипломати ще заминат за Киев в началото на септември, за да започнат работа. В края на следващия месец е планирано да замине и втората група от дипломати.

Ако има 40 заявления за гласуване, ще бъдат разкрити секции и в Киев, каза Костадин Коджабашев.

По думите му засега условията в Одеса не позволяват разкриване на консулството ни в града.

По отношение на действията на Република Северна Македония към българските сдружения в Охрид и Битоля, Министерството на външните работи следи процеса.

България призова Скопие да изпълнява Копенхагенските критерии, какъвто ангажимент е поет, каза Желязко Радулков, експерт, който работи и по т.н. “френско предложение”.

Външното ни министерство ще съдейства на българската общност в Албания да се срещне с президента Румен Радев с оглед предстоящото преброяване на населението в Тирана и проблемите, свързани с настояванията на македонски организации, че там има македонци, а не българи, каза Коджабажев.

Следващата седмица, на неформалната среща на външните министри на ЕС “Гимних”, България ще подкрепи предложението на Чешкото председателство да суспендира Споразумението за улесняване издаването на визи за руски граждани, но засега за цялостно спиране издаването на визи не се обсъжда, каза още заместник-външният ни министър.

Консулските ни служби от март досега са издали 8800 визи на руски граждани, но колко от тях са влезли на наша териториякъм момента не е ясно, каза Коджабашев.

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Очакват влошаване на семейния бюджет

vesito

Данъчни хванаха измама с над 20 тона месо

vesito

Освободен е зам.-военният министър Александър Петков

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.