Български учени се обявиха против преподаването на хомеопатия

Над 60 български учени излязоха с обръщение-подписка до министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването проф. Асена Сербезова с апел за преустановяване на обучението по хомеопатия в българските професионални гимназии. Писмото е подкрепено от ректора на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков и водещи имена в медицината и други области като акад. Богдан Петрунов, акад. Драга Тончева, акад. Григор Горчев, акад. Иван Миланов, чл. кор. Асен Гудев и др.

В писмото си те настояват през 2022 г. да не се приемат ученици в специалност “Технология на хомеопатичните и фитопродукти”.

“Научихме съвсем наскоро, че оставайки неизвестно за българската научна общност, както и за здравомислещите и отговорни за образованието хора, вече повече от 10 години в средното професионално образование у нас се е настанило преподаването на лъженауката хомеопатия”, се посочва в писмото.
 

“Нашата младеж да бъде обучавана на една напълно антинаучна и лъжлива теория и практика, изобличена от световната медицина, химия, физика и биология, е категорично недопустимо”, смятат учените.

Те посочват, че в България производство на хомеопатични препарати практически никога не е имало и няма да има, защото пазарът на тези препарати “отдавна е монополизиран от две големи европейски хомеопатични компании-производителки”.
 

“Поради това професионална реализация на завършилите ПГ в частта “Хомеопатични технологии” у нас не може да има и посветеното на това занимание време е не само загуба на учебно време, но е и много вредно за формирането на научно обосновано мислене и професионални качества на учениците”, се казва в писмото.
 

“Уважаеми министри, разбираме, че продължаването на този вид антинаучно “обучение” в професионалните гимназии е изцяло в прерогативите на Вашите министерства. Много се надяваме, че ще вземете бързи и решителни мерки това срамно явление да бъде изтрито от средното образование в България, а професионалните гимназии да не обявяват нов прием на ученици през 2022 г. по специалността “Технология на хомеопатичните и фитопродукти”,а само по „Технология на фитопродуктите“, призовават учените. 

С пълния текст на писмото можете да се запознаете ТУК

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Проевропейският Макрон или крайнодясната Льо Пен ще бъде президент на Франция

Regiona

КЕВР предлага промяна на балансиращия пазар, която увеличава цената на тока

Regiona

Нови 1713 случая на коронавирус и 43 починали

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.