Българка сви бронзова статуя в Кипър, предаде я за скрап

Българка е задържана за кражба на бронзова статуя в град Пафос, Кипър. Нашата сънародничка задигнала един от символите на пристанището в кипърския курортен град в края на миналата седмица. За издирването на злосторника местните власти бяха обявили награда от 1000 евро.

В сряда е задържана 33-годишна българка за кражба на емблематичната бронзова статуя „Момичето с обръча“, създадена от известната местна художничка Йота Йоаниду.

Записи

Статуята краси сърцето на крайбрежния град от 2019 г., беше открадната в ранните часове в петък. Камерите за видеонаблюдение в района са записали двама извършители, които се приближават до скулптурата, насилствено я изтръгнали от основата и я влачили до място, където вече камерите нямат достъп. Това е и мястото, където полицията смята, че е било паркирано превозното средство, в което отмъкнатото произведение на изкуството било натоварено.

Творби

Мотивът за тази безпрецедентна акция вероятно е била продажбата на мед – материала, от който е направена статуята. Йоаниду, която беше много притеснена, че работата й ще бъде унищожена по такъв начин, беше обявила парична награда от 1000 евро за информация, която да помогне на полицията да открие творбата и да арестува извършителите. Йота Йоаниду е скулпторка, родена в Пафос. Нейните творби са разположени на пристанището на Пафос, Стария град и също така са показвани в Съединените щати, Кувейт и Гърция.

Свързани новини

Директорът на РЗИ: 60 човека от старческия дом в Благоевград са изследвани за коронавирус

vesito

Вижте какви работници търсят шефовете в област Благоевград

vesito

Слънце до обяд, а после – облаци

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.