България е готова и има право да влезе в Шенген, смята правосъдният министър

България е готова и има право да влезе в Шенген, каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред БНТ.

Имаме разбирането на държавите членки, на Европейската комисия, а сега се очаква и силна резолюция от Европейския парламент, посочи той и заяви, че българите трябва да имат същите права като останалите европейците.

„Приемаме препоръките на Европейската комисия, правим законите, следваме Плана за възстановяване и устойчивост, но очакваме същото. Когато сме изпълнили от своя страна всички критерии, не бива да бъдем спирани по политически причини. Това не може да продължава. Не може България да има всички задължения от влизането си в Европейския съюз, а гражданите й да не се ползват с всички права“, каза Крум Зарков.

По думите му страната има нужда от действащ парламент и добави, че Народното събрание има „големи предизвикателства и малко време да бъдат свършени“. Той даде примери работата по бюджета и по Плана за възстановяване и устойчивост. 

За формирането на ново правителство той отбеляза, че ще има ясни индикации още тази седмица, когато предстои първото заседание на новия парламент. Една от тях е изборът на председател.

Зарков подчерта, че от Министерството на правосъдието ще предоставят на банките на депутатите проектозаконите, по които са работили през последните месеци. „Това е дълъг процес, ние имахме смелостта да го завършим“, каза министърът и даде пример с поправки в закона за медиацията, закона за фалит на физическите лица, закона за КПКОНПИ.

„Този закон за фалит се работи поне десет години в различни варианти. Банките не са щастливи от такава перспектива, за тях е по-лесно, когато има задължения да ги продадат на други, които да ги съберат по не много приятни начини“, добави Крум Зарков.

Той припомни, че се чака становище на Венецианската комисия по отношение на идеята за съдия, който да проверява отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства. 

„Дори да имате един човек над закона, не може да имате върховенство на закона. В този закон има едно важно нещо – възможността за съдебен контрол над прокуратурата да образува досъдебно производство. Ако сезирате прокуратурата и тя ви каже, че няма достатъчно данни за извършени престъпления, да се обърнете към друг орган и той да направи проверка“, обясни още министърът на правосъдието.

Крайно време е да направим крачка напред в правосъдната реформа, призова той и посочи, че се надява това да бъде направено, тъй като сега предложенията идват от едно служебно правителство, което не е ангажирано с политически сили.  

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Когато Рон се изправи срещу Дон

Regiona

Облачна събота

vesito

Европейският пазар на офиси се изправя пред най-големите предизвикателства след финансовата криза

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.