България е готова да увеличи износа на ток за Северна Македония, но с условия

 

 

Същинските преговори за еврочленство на Северна Македония ще започнат, когато тя впише българите в конституцията си, каза президентът Румен Радев в София. 

 

Той посочи, че бързото изпълнение на двустранно поетите ангажименти от съседната държава е гаранция за ускорената й евроинтеграция.

 

„Ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история с Република Северна Македония е неизбежен и аз очаквам държавниците в нашата приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейското бъдеще на Република Северна Македония, освободено от идеологемите на миналото“, каза той.

 

Засега обаче управляващите в Скопие не могат да осигурят изискваното две трети мнозинство за промяна на конституцията. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е твърдо против каквито и да е отстъпки към България.

 

Радев съобщи, че България е готова да увеличи износа си на ток за Република Северна Македония, но в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар и българското законодателстo.

 

„И с президента Пендаровски, и с президента на Европейската комисия, обсъдихме въможностите Европейският съюз да подкрепи финансово Македония, така, че да се избегне евентуална ликвидна криза точно в предстоящата зима по отношение на снабдяването с електричество на Република Северна Македония. Зависи от решенията на европейските институции и зависи Република Северна Македония да направи съответните заявки, за които ние помагаме“.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

21 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Преизчисляват пенсии по нов ред

vesito

ЦИК обяви окончателните резултати от парламентарните избори

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.