„България държи ЕС за заложник“. Засилва се натискът да пуснем Скопие към ЕС

Европейският натиск срещу България да вдигне блокадата по пътя на Северна Македония към Европейския съюз се засилва, но засега София отказва да обсъжда промяна на позицията си.

Премиерът Зоран Заев съобщи, че португалското председателствo разработва цяла стратегия, която ще представи на София и Скопие, за да се търси пробив в кризата, но не уточни какви са нейните измерения.

Заев непрекъснато провежда срещи с европейските лидери и продължава дипломатическата си активност сред страните членки, като твърди, че всички останали в ЕС са на страната на Скопие. В същото време повтаря, че няма да отстъпи от „червените линии“, което дефакто е отказ от каквито й да са отстъпки към България. Освен това предупреждава, че отказът на ЕС да започне преговори със Северна Македония и Албания, отваря пространство за влияние на трети страни.

Очаква се в петък еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи и португалският министър на външните работи Аугущу Сантуш Силва, чиято страна председателства ЕС, да посетят България и Република Северна Македония.

„Официалното начало на преговори с Албания и Северна Македония е ключов приоритет за ЕС и първата междуправителствена конференция с двете страни трябва да се организира възможно най-бързо след приемането на преговорните рамки от Съветът на ЕС“, заявиха от Европейската комисия.

Германският посланик в Скопие Анке Холщайн от своя страна за пореден път излезе с призива за придвижване на процеса.

„26 страни членки са държани като заложници на някакви дребни национални интереси на една страна, която нанася вреда на целия Европейски съюз и унищожава доверието на Западните Балкани в него“, каза Холщайн, цитирана от „Независисен весник“.

Тя потвърди, че португалското председателство в момента работи усилено за постигане на консенсус по преговорната рамка за Република Северна Македония, и изразила съжаление, че Германия не е успяла да постигне този консенсус по време на своето председателство в ЕС.

Според германския посланик поставянето на допълнителни условия за преговори ще отвори възможност за нови двустранни спорове в бъдеще и може да блокира целия процес с години или десетилетия.

Заради решението си България се скара и с Хърватия, чийто президент остро критикува София за поведението й към Северна Македония. Словения, която поема председателството на ЕС през втората половина на годината, също смята започването на преговори със Северна Македония за основен приоритет.

В края на миналата година България единствена в ЕС отказа да одобри преговорната рамка на Северна Македония.

Заев остава умерен

Македонският премиер Заев каза в интервю за „Слободен печат“, че Брюксел е наясно с червените линии на Скопие и РСМ няма да отстъпи от тях.

„Гражданите трябва да видят реалността – България има служебно правителство, но това не означава, че не трябва да правим всичко, за да намерим решение. Мисля, че е добре и за българската страна да намери решение. На урните гражданите им казаха, че политиките, които предизвикват враждебност, блокади и спирачки, не се приветстват и подкрепят. Всъщност, президентът Радев, който често говори за европеизация, европейски маниери и т.н., мисля, че трябва да се оттегли от подобни стъпки. Не искам да повишавам нереалистично очакванията и след това отново да бъда разбит, но тази година трябва да направим пробив. Не говорим за следваща стъпка, а за половин стъпка – първата междуправителствена конференция“, каза Заев, цитиран от „Фокус“.

ВМРО-ДПМНЕ с нов залп срешу България

На този фон мидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова властите в Скопие едностранно да анулират Договора за приятелство и добросъседство с България.

„От информацията, която получаваме стигаме до заключението, че това не е договор за добросъседство, а пречка за интеграцията на Македония в Европейския съюз /ЕС/. На нас не ни остава нищо друго, освен да напуснем едностранно този договор и да поискаме международна помощ. Да седнем заедно и да изготвим нов договор с България, но с гаранции. Вярвам, че в България ще дойдат нови политически сили, които ще имат интерес да видят Македония интегрирана в ЕС“, казва Мицкоски в интервю за седмичника „Фокус“.

Според Мицкоски „днес Македония е изправена пред невъзможна мисия“.

„Историята е условие за членството ни в ЕС. В 21 век трябва да търсим решения за 19 век. Това нещо не е нормално. Но, това е заслугата на този бързащ политик /Зоран Заев, бел.ред./“, казва още лидерът на опозицията, който очаква „цялостна дипломатическа офанзива от страна на ЕС срещу България, защото ако те се фокусират върху македонските политици няма да има успех“, каза Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Той обеща мощна съпротива в парламента срещу „всякаква промяна на учебниците“.

„Не може историята в 21 век да бъде пречка за бъдещето ни“, казва още Мицкоски.

Според Християн Мицкоски „българите са продукт от два международни договора: Санстефанския и Берлинския“.

„Източният ни съсед е формиран като руско княжество с една-единствена цел тогавашна Царска Русия да се добере до топлите води“.

„За разлика от тях нашият народ сам се е преборил за държава. Дали това са били илинденците, или тези преди тях, или пък са били онези след тях – партизаните, за да се достигне до независима държава“, казва Мицкоски и добави, че в „Албания само чиновниците от българското посолство били българи в тази държава“.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Депутати замениха официалните костюми със защитни облекла

desi

Времето: Предимно слънчево, температурите до 11 градуса

vesito

Прага заплашва да експулсира всички руски дипломати

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.