Бум на обявите за работа в ИТ сектора

Бум на обявите за работа в ИТ секторa отчитат от една от големите платформи за обяви за свободни позиции във фирмите в България. Според техен анализ продължава засиленото търсене на кадри в бранша, като през август той заема безспорно първо място по ръст на предложенията с цели 28% спрямо юли. Това е единственият сектор, при който се наблюдава постоянен ръст на обявите от началото на 2021 г., като в сравнение с август 2020 г. броят на предложенията в него е нараснал със 160%.

Като цяло броят на обявите за работа през август се запазва почти без промяна спрямо юли – наблюдава се съвсем малко покачване с 0,4%. На годишна база нивото на обявите е с 55% по-високо от това през август 2020 г. Поради постоянния ръст в ИТ сектора, той вече заема второ място по дял от общия брой предложения за работа в страната с 16%. На първо място е стандартният лидер – секторът “Търговия и продажби” (с 21% дял).

На второ място след ИТ по увеличение на обявите за работа е секторът “Маркетинг и реклама” с ръст от 9%, а след него се нареждат “Здравеопазване и фармация” (8%), “Административни и обслужващи дейности” (7%), “Производство” (5%) и “Строителство” (1%). При останалите сектори през август има спад на обявите, като той е най-голям в отрасъла “Хотелиерство и ресторантьорство” с 23%. Въпреки спада, предложенията в отрасъла са с 32% повече спрямо същия период през 2020 г.

Намаляване на броя на новите предложения се отчита и в секторите “Логистика и транспорт” (-6%), “Счетоводство, одит, финанси” (-5%), и “Търговия и продажби” (-1%).

Источник:Труд

Свързани новини

Двама нарушиха карантината в Благоевградско, дадоха ги на прокурор

vesito

Николай Шушков става областен управител на Благоевградска област

vesito

/Видео/ 142 вече са положителните проби за коронавирус у нас

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.