БРУЛЯТ ЗДРАВО: Шоково поскъпване на водата в Дупница

Шоково поскъпване на водата в наш град разбуни духовете и вся напрежение сред местните граждани. Очаква се цената на живителната течност да се повиши с близо 200% в Дупница. Това е описано в бизнес плана на ВиК оператора на региона „Кюстендилска вода“. На заседанието а ВиК асоциацията е била приета новата цена от 3,65 лв. На кубик. Решението е прието с под 50% подкрепа от присъстващите членове. Законът в този случай гласи, че за да отпадне увеличението, против него трябва да гласуват 75%.

Дупничани алармират, че се прави опит да се фалира местното ВиК дружество, тъй като много малка част от генерираните средства от новата цена ще влизат в него. Целта според Общинския съвет е да дойде ново дружество. Във ВиК-Дупница финансовото положение е критично. Служителите са готови на стачни действия. „Заплатите не са изплатени, пак са със забавяне. Всичко това се дължи на ниската цена на водата. Събираме почти 85% от задълженията си, но това не е достатъчно”, посочи служител.

За NOVA от „Кюстендилска вода” обясниха, че увеличението до 3,65 лв. се налага, тъй като в последните десет години цените на ВиК услугите не са променяни, а и много от оперативните разходи са се увеличили съществено, вследствие на промяна в доставните им цени. От дружеството добавят, че цената на водата ще остане в диапазона на средната за страната и далеч по-ниска от социално поносимата цена на водата за населението в региона. Идната седмица целият общински съвет на Дупница излиза на протест.

в. Телеграф

Свързани новини

Внимание! Започва акция на полицията, завишено внимание към пешеходците

vesito

Полиция и жандармерия  окупира центъра на Благоевград! Щракнаха белезниците на Кирил Илиев – Уята

Regiona

Къде в Гоце Делчев няма да има вода

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.