Борса за хората от туризма след 5 месеца работа

Работещите в туризма да получат право на обезщетение за безработица от бюрата по труда след 5 месеца стаж, настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Ако това не се приема от държавата, да се помисли върху варианта персоналът да работи във фирмите според натовареността на обектите, а през останалите месеци за трудов стаж, необходим за получаване на обезщетение за безработица, да се организират курсове, финансирани от социалното министерство, предлагат от организацията.

Според представителите на бранша туристическият бизнес е на път да остане без работници, а служителите да сменят попрището заради нехайството и бездействието на управляващите. Постоянно акцентираме върху проблема в поредица от писма и разговори и въпреки това институциите не взимат никакво отношение и продължават да бездействат, категорични са от БХРА.

От организацията припомнят, че близо две трети от заетите в туристическия сектор са сезонни работници. Те не могат да ползват потребителски кредити, защото работят в определян като рисков отрасъл от банките, нямат и право и на обезщетения за безработица заради сезонния характер на работата им.

От бизнеса предлагат да се отдели сериозна сума, която да осигури нормален жизнен стандарт на персонала от затворените нощни заведения и сезонните работници, за да има персонал, с който да посрещат туристи.

От организацията настояват служебният кабинет да започне да гарантира равнопоставеност на здравните мерки спрямо различните сектори на икономиката. Не бива туристическият сектор и в частност нощните заведения винаги да са първите, чиято дейност се прекратява, а в същото време струпването на големи групи от хора да продължава в търговските центрове, посочват от БХРА.

Свързани новини

Войната в Украйна трансформира глобалния петролен пазар

Regiona

Слави се шегува с критиците: Кабинетът не е на Доган, на Ердоган е

Regiona

22 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.