Борисов пред БЛИЦ: Да ме обесят в килията! Това ли ще е втората стъпка на Петков и Рашков?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лидерът на ГЕРБ и министър-председател на България в продължение на три мандата Бойко Борисов даде ексклузивно интервю пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов по най-актуалните теми в държавата.

– Г-н Борисов, какви мерки трябва да предприеме правителството на Гълъб Донев, за да се справи с нарастващия мигрантски натиск?

– Изказването на служебния вътрешен министър Демерджиев тази сутрин ми направи добро впечатление. Той сподели, че още вчера е разговарял с турския си колега за мигрантския натиск. Опазването на границата може да стане само при положение, че имаме отлични отношения с Турция и поет ясен ангажимент от тяхна страна и от страна на президента Реджеп Ердоган да ни помага с охраната на границата, както и ясен ангажимент от страна на Европейската комисия.

Точно това правих аз през последните 10 години и затова в България имаше нулева миграция и всички европейски лидери ни даваха за пример.

Сами можем да направим много, за да се реши въпроса с бежанската криза както беше решен навремето и бяхме за пример в Европа.

Пресякохме балканския път на миграция и затова получихме помощ от 320 милиона лева, отпусната на среща на върха в Братислава.

– Потърсиха ли Ви за съвет поне веднъж предишните управляващи по отношение на бежанската криза, с която успешно се справихте?

– Арогантността на бившите управляващи и самооценката им за незаменяемост им изигра лоша шега, защото първо нямат опит, второ са некомпетентни и трето – интересуваше ги само как да облагодетелстват руските компании с газ и нефт.

– Има ли опасност България да остане на студено през зимата заради действията на кабинета „Петков“ по отношение на вноса на газ?

– България няма да остане на студено, защото Балкански поток минава през нашата държава. Това е изключителен коз в ръцете но едно правителство, който човек само трябва да знае как да изиграе.

– БЛИЦ публикува множество разследвания за покровителство на определени структури на МВР за контрабандните канали. Каква е Вашата информация по тази тема?

– Знам, че за последните 7-8 месеца има чудовищна контрабанда!

Явно много хора по високите етажи на властта за разпъвали чадър над контрабандата, но това няма как да го докажем. Особено това се отнася за контрабандата на цигари, при която знаете, че те влизат за един – два дни, след това се продават и не оставят следа.

Това, което чувам е, че те буквално вдигат бариерите!

За разлика от тях, аз говоря само, когато имам доказателства.

Докато МВР чегърташе политическите си опоненти, не само нас, но и други партии, властимащите се ползваха с изключителен комфорт.

– Ще бъде ли потърсена отговорност на бившите управляващи за многомилиардните дългове?

– За последно чух, г-н Лорер, който каза, че в бюджета имало много пари и излишък. Затова задавам един въпрос на лаик – защо когато има толкова пари не вземете да върнете кредитите и заемите, по които България плаща лихва?

Защо хората и държавата трябва да плащат лихви, при положение че има свои пари? Значи облагодетелстват банки!

– Предизборната кампания стартира след дни. Как ще се представи ГЕРБ?

– Представянето ни зависи от това дали служебният кабинет ще се справи с честното провеждане на изборите. Знаете какво се случи с машините на миналите избори, когато МВР се ръководеше от Бойко Рашков!

Сега се надяваме, че ще има прозрачност в изборния процес.

– Проф. Михаил Константинов прогнозира, че след изборите ще има коалиция ГЕРБ – Продължаваме промяната. Възможно ли е да се случи това, след острата размяна на реплики между Вас и Кирил Петков?

– За да има коалиция трябва да има двама, трима или четирима желаещи. Аз разсъждавам по обратния начин от Продължаваме промяната.

Според мен коалицията зависи от начина, по който народът ни подреди на изборите.

Стабилност означава първата, втората, третата политически сили. Когато направиш коалиция с четвъртата, петата и шестата, тогава няма начин как партии с по 7-8% да излъчат вицепремиери и да обясняват как е важна тяхната политика, а не на тази на партии с 25% изборен резултат.

В подобно поведение няма логика и затова стабилните държави се стараят да направят стабилни мнозинства, а това става между партиите, които имат най-много гласове на избори и респективно най-голям брой депутати.

Затова казваме Глас народен – глас Божии!

Трябва да се съобразим с избирателите, които стоят зад съответната партия. Това са стотици хиляди български граждани.

Дали ти харесва Кирил, Борисов или Христо – това няма значение. Важно е колко българи са ни харесали. Ние трябва да проявим уважение към българите, които стоят зад тези партии.

– Възможно ли е антагонизмът между Вас и Кирил Петков да бъде преодолян и да седнете на разговор?

– В смисъл?

– Да намерите общ език, независимо от обидите, които си нанесохте?

– Те с Бойко Рашков минаха границите! С него не виждам как и по какъв начин можем да говорим.

– Съдът окончателно се произнесе, че арестът Ви е незаконен. Ще претендирате ли за обезщетение пред Европейския съд в Страсбург?

– Притеснителното тук е друго – че Кирил Петков обяснява, че неговите действия, които бяха осъдени от два съдебни състава като незаконни, за него са първа стъпка.

Какво означава това? Че след като беззаконието е първата ти стъпка, то втората е да ме обесят в килията! Аз не го разбирам по друг начин.

В правова държава след решения на съда, на първа и втора инстанция, да кажеш аз съм прав, то каква е втората ти стъпка? Това ме притеснява!

Свързани новини

Инцидент на АМ „Струма“ тази сутрин: ТИР блъсна стадо биволи

vesito

COVID кризата в цифри: 23 нови случая в Благоевград

vesito

НОВ ИНЦИДЕНТ: Пожар избухна в завод „Арсенал“ (ВИДЕО)

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.