Борисов отиде на разпит в МВР окуражаван от възгласи „Долу Рашков“ (видео)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дойде на разпит в Главна дирекция „Национална полиция“ в 10 часа. Той беше придружаван от адвокат Менко Менков, който преди време защитаваше някогашната му дясна ръка Цветан Цветанов.

Половин час по-рано негови симпатизанти, начело с председателя на ММА федерацията Станислав Недков – Стъки, и депутати от ГЕРБ – бивши и настоящи,  организираха протест пред сградата на полицията в негова защита. През последните седмици Стъки, който обяви че ще се кандидатира за президент, участва в серия от прояви срещу Румен Радев и служебното правителство.

Около стотината привърженицина експремиера викаха: „Бойко, Бойко!“, „Чакаме те!“, „Оставка!“, „Долу Радев, долу ДС агента Рашков“, „Рублев вън“, „Долу БКП“. Те носеха плакати с надписи „Не превръщайте Борисов в жертва“, „Оставка на Радев“, „Рашков – кръгом и бегом“.

Сред протестиращите беше бившият депутат от ГЕРБ Спас Гърневски. Той подкрепи Борисов с думите: „Шефе, успех и горе главата!“. Заяви, че целта е да бъде унизен „най-модерният и най-успешният министър-председател досега“.

Станислав Недков пък сравни Румен Радев с президента на Беларус Александър Лукашенко. По думите му държавният глава иска да извади България от Европейския съюз. Редом до Стъки беше и лидерът на ГЕРБ-младежи и депутат Георг Георгиев.

Бойко Борисов запази мълчание пред събралите се журналисти на влизане, за които беше почти невъзможно да стигнат до него заради напора на протестиращите. 

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fboyko.borissov.7%2Fvideos%2F1176173936189052%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Той се забави около 40 минути в сградата на Националната полиция. Обясни, че вчера ЦИК първо е решила да бъде депутат, но след полунощ променила решението си, за да може днес да се яви на разпит. Определи решението на ЦИК като „политически мотивирано“. Посочи, че сигналите срещу него са, че някой нещо е чул.

„За съжаление и по трите сигнала, е че някой нещо е чул, докато е тичал крос в парка“, каза Бойко Борисов на излизане от Националната полиция пред журналисти. Той уточни, че сигнлите са за периода от 2009 – 2012 г.

Адвокатът му Менко Менков каза, че няма никакви доказателства срещу бившият премиер.

Във вторник лидерът на ГЕРБ съобщи, че е получил призовка, с която е извикан за „снемане на сведения“ пред инспектор от МВР.

„Най-вероятно ще ме питат защо съм участвал в изборите. Защо съм им бил лидерите. Защо партията ми е толкова стегната и кога ще се откажа. ГЕРБ им е костицата в гърлото. Надявам се да си излеза жив. Може и да ме задържат“, възмути се Борисов. Призова лично служебният вътрешен министър Бойко Рашков да дойде да го разпита.

Преди това  Рашков обяви, че Борисов ще бъде проверяван по повод сигнал за оказван натиск върху свидетел. По думите му бившият премиер отправял смъртни заплахи към бизнесмен, че „семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо“.

Оказа се, че разследването е за изтеклия преди години запис, станал известен като „Ти си го избра“. В него участват още бившият земеделски министър от първото му правителство Мирослав Найденов и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

От обясненията на Рашков се разбра, че става дума за разследване за злоупотреби срещу министър от първия кабинет на ГЕРБ, като материалният интерес бил „около 200 000 лева“.

В средата на юни бяха привикани на разпит Мирослав Найденов и Николай Кокинов.

 

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Захлаждането продължава

vesito

Цял блок пропищя от жена, отглеждаща десетки животни в дома си

vesito

Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в класните стаи

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.