Борисов: Депутатите от ГЕРБ ще си замразят заплатите

Вчера ми излезе тестът за коронавируса. Понеже прочетох, че сме били удължили извънредното положение, понеже съм бил болен. Абсолютни идиоти! Наредил съм на депутатите от ГЕРБ да внесат решение да си замразят заплатите към декември 2019 г. Проведох Изпълнителна комисия на ГЕРБ днес. Решили сме ПГ на ГЕРБ да внесе проект на решение за замразяване на депутатските заплати, както и да правят дарения на половината си заплати. На следващото заседание на МС ще предложа министрите също да даряват половината си заплати. Аз върша работа за толкова пари, и се жертвам, и рискувам…

 

 

Това каза по време на брифинг с Медицинския съвет и здравния министър премиерът Бойко Борисов.

На въпрос чувства ли се популист, като ще се намаляват заплатите на депутатите, той отговори „Абсолютен! Абсолютен!“.

Той заяви, че досега си е правил два теста, от началото на епидемията, и ще си ги плати, защото „журналистите ставате вече дребнави кой плаща и за какво плаща“, ядоса се премиерът.

Засега абсолютно доказаното е, че само социалната изолация помага. До 2-3 седмици ще става все по-тежко, ще бъдем в пика.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Три дни, ако имаме спад на болните, рязко ще издърпаме мерките с изолацията назад, за да се мина на план Б и С.

По темата тестове – когато има произведени надеждни, ще купим и ще правим по 20 000-30 000 теста на ден.

Да пуснем хората напред да работят означава да ги пуснем да умрат. Кои ще умрат? Който го говори това, да излезе с името и титлата си и да каже „Ей тия ще умрат!“. България се дава за пример като най-добре справилата се държава с коронавируса.

Колкото и да не им се стои на хората вкъщи, тези 3 седмици всички да си стоят вкъщи, защото влизаме в критичния период.

Възложил съм 2 млн. бр. маски да се произведат и да се раздадат, понеже за цигари може, за маска не може, да се дадат,

каза Борисов на въпрос защо в Австрия се раздават, а в България хората си ги купуват. Не знаех, че 3,50 лв. е много, не е проблем за парите, заредили сме ресурс, добави Борисов.

Днес ще преведем сумите, обещани от премиера, на всички медицицински и немедицински кадри от първа линия по 1000 лв.

1537 лв. на човек е реално разходът, защото държавата плаща данъка и осигуровките. 1700 души ще получат общо 2,6 млн. лв. от тези пари. 

3,4 млн. лева пък ще получат хората от Спешната помощ, РЗИ и Националния център по заразни и паразитни болести, добави Ананиев.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Това съобщи министър Кирил Ананиев на брифинг в МС заедно с премира Борисов и Медицинския съвет към правителството.

Днес ще предлож на МС проект на решения да се одобри договор между нас и Китайската национална фармацефтична компания за доставка на хидроксихлорохин сулфат и азитромизин таблетки. Това са лекарства, които в комбинация спомагат за лечението на болни, каза още Ананиев.

По време на брифинга в МС, заедно с премиера Бойко Борисов, проф. Костов от Медицинския съвет съм правителството съобщи, че Съветът е представил доклад от 400 стр. с линкове и изображения в помощ на лекарите как да се лекува коронавирусът.

Медицинският експертен съвет към МС приема мерките за изолация като адекватни, тестването с ПСР-методика като най-надеждно,

допустими са и други видове скринингови тестове, но те не са категорично приети на този етап като надеждни от световната медицинска общност. В хода на епидемията обаче всички мерки подлежат на преосмисляне, ако това се налага. Щетите от панднемията ще са по-малки, ако се приеме равно третиране на медиците в условията на социална изолация на населението, се казва още в доклада.

Продуктът е с 3 раздела – препоръки към извънболничната помощ, алгоритми за болничните заведения и общи принципи на поведение и вземане на мерки. Той ще претърпява редакции, призна проф. Костов, според научните проучвания на епидемията с коронавируса. Той определи документа като безцененно ръководство за медиците, в който частите ще се актуализират според най-новите научни доказателства.

 • Бойко Борисов
 • медицински съвет
 • коронавирус

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Студ и сняг в Гърция: Затворени пътища и спрени фериботи

  Regiona

  Манолова пита Борисов защо не спира поскъпването на тока

  Regiona

  ”Πpaвocъдиe зa вceĸи“ opгaнизиpa пpoтecт cpeщy избopa нa Bтopи глaвeн пpoĸypop

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.