Болници лекуват със стари хапчета

Държавни болници са закупували медикаменти с изтичащ срок на годност. Това е закононарушение както за търговеца, който ги предлага, така и за лечебните заведения, които са дали пари за тях. Това разкриха пред Lupa.bg медици, запознати с далаверата.

Проф. Николай Данчев

Схемата за пласирането на опасни препарати от дистрибутори бе потвърдена от председателя на Национални съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти проф. Николай Данчев пред Здравната комисия вчера: „По отношение на цените – има такива случаи, когато се дават огромни рабати, виждал съм и до 80%, когато се внася продукт с изтичащ срок на годност.

Последните два месеца такива случаи съм виждал много. Вчера сме се самосезирали и днес сме пратили проверяващи в склада на фирмата, притежател на разрешение за употреба, ще проверим и всички фактури за миналата година – на каква цена е внесено лекарството, фактурите на дистрибутора за болниците, и тогава ще видим дали нямаме закононарушение“.

Д-р Дечо Дечев

Пръв за престъплението заговори управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Неговата цел обаче бе да внуши, че Касата дава много повече пари на частните болници за препарати, отколкото на държавните. Той обаче премълча, че лечебните заведения, спонсорирани от републиканския бюджет, са закупували медикаменти с изтичащ срок на годност.

Дечев даде за пример продажбата на Пеметрексет, с който се лекуват онкологични заболявания. Неговата цена е 1063 лв. Тя не може да бъде по-висока, тъй като е от утвърдена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти към МС. Освен това не може да е значително по-ниска, защото е регистрирана като такава. Все пак частните болници са успели да се спазарят за 1000 лв. Държавните – 200 лв., което означава, че търговецът ще е на огромна загуба. А това няма как да се случи.

Свързани новини

Рекорд! 35 нови случаи на заразени с коронавирус в Благоевград

vesito

Ескортираха още чуждестранни туристи от Банско

desi

Спецакция в Сандански! Иван Гешев: Задържани са 10 души, открити са наркотици и над 180 000 евро

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.