Болница пред фалит!? Пари или политика стои зад бунта на медиците в Гоце Делчев? На сесия излиза на показ заверата срещу д-р Улевинов
Медиците напускат, когато на карта е заложено здравето ни, подвластни на тъмни сделки, коментират местни жители

Скандалите и напрежението около оставките на медиците от МБАЛ „Иван Скендеров” в Гоце Делчев взе застрашителни размери във време на извънредно положение в страната. Мнозина се питат защо се стигна до патовата ситуация болницата да остане без лекари и кой е виновен за неразбориите около управителя на лечебното заведение д-р Владислав Улевинов и медиците, които напуснаха с бели рози.

Воюваме с невиждан враг, а медици напускат, когато са най-нужни. След ежбите и политическите пристрастия на карта е заложено здравето на хората от цялата община. Кой е отговорен за конфликтите?“, питат местни жители.

Едни смятат, че конфликтните са си изцяло вътрешни, други пък предполагат, че пръст в тази работа има общински съветник, който има апетити към болницата.
Усилено шушука и за допълнителни пари, които медицинските служители са получавали неправомерно, а когато кранчето спряло, те са се сопнали.

Гнусно е ако всичко е свързано с пари, и най-вече лекарите вместо да лекуват да гледат за собствената си материална изгода“, коментират местни хора.

Според управителя д-р Владислав Улевинов груповото напускане на медиците е дълбоко замислен акт от група колеги, които искали да бойкотират програмата му за стабилизиране на болницата.

Основните оплаквания на лекарите пък са за липса на комуникация от страна на управителя с тях, отказ от негова страна да им дава информация, касаеща текущата им дейност, несправедливо разпределяне на фонд „Работна заплата”, измислен от управителя фонд „Личен принос”, по който се облагодетелстват финансово само приближените му, затруднено снабдяване с лекарства на отделенията, както и еднолично коригиране от негова страна на терапии в опит да пести лекарства.

През последните седмици напрежението в МБАЛ „Ив. Скендеров” непрекъснато ескалираше, в редакцията на „Струма” пристигнало неподписано писмо, авторът на което твърди, че е представител на останалата част от медицинския болничен екип, която одобрява работата на д-р Улевинов. Според писмото „оставки си подадоха някои от лекарите, които са в пенсионна възраст, както и такива със съмнителен авторитет”.

Авторът дава друго обяснение за затруднената комуникация между управителя и лекарите с предизвестия за напускане – Улевинов се опитал да ги накара да остават на работа по 8 часа в отделенията, но те били свикнали да идват в болницата само за по няколко часа, а в останалото време да са в частните си кабинети.

В писмото се твърди още, че замисълът бил даже още по-дълбок – група общински съветници искали да фалират болницата, задълженията й /които към момента са около 2 млн. лв./ да бъдат поети от частни лица и МБАЛ „Ив. Скенделов” да стане частна болница. Анонимният информатор дори сочи името на човека, който имал апетити към болницата – общинския съветник Ангел Гераксиев, който е може би най-крупният бизнесмен в Гоце Делчев с участие в над 20 компании и разнопосочен бизнес, включващ производство на сладкарски изделия и електроенергия, преработка на плодове и зеленчуци, проектиране, търговия, хотелиерство и други.

Дори и през ум не ми е минавало да купя спешна болница, която винаги е в дефицит, а и нямам толкова пари”, коментира пред”Струма“ набеденият за кандидат-купувач Гераксиев, който до миналата година бе председател на ОбС – Г. Делчев и като такъв не само е запознат с цялата хронология на проблема с „Ив. Скендеров”, но и е участвал във всички преговори и вземани решения по отношение на общинската болница през последните 4 г.

Вчера стана ясно, че Върховна апелативна прокуратура се е самосезирала за случващото се в болницата и е указала на Окръжна прокуратура – Благоевград да разпореди на РЗИ, Инспекцията по труда, АДФИ и здравното министерство да започнат незабавна проверка в МБАЛ „Ив. Скендеров” и предприемат незабавни мерки за кадрово обезпечаване на здравното заведение предвид настоящата критична ситуация с разпространието на коронавируса. Болницата обслужва общо 70 000 души в 4 общини и оголването на няколко отделения от лекари може да се окаже фатално при плъзване на заразата и в Гоцеделчевско.

Утре, сряда, се свиква извънредна сесия на Общинския съвет в Гоце Делчев, за да се съдейства за преодоляване на конфликта в болницата.

Свързани новини

Бърза реакция! Доброволци спасиха от пожара възрастните хора в „Струмско“

vesito

Инж. Росица Димитрова обсъди с кметове на села в община Благоевград проблемите с ВиК
Управителят на дружеството заяви готовност за съдействие  

vesito

Огнен ужас в Благоевградско! Пожар бушува в цех за производство на мебели

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.