БНБ реши да „охлади“ кредитната активност на банките

Притеснена от бума на ипотечните заеми, Българската народна банка предприе мерки за ограничаване на кредитирането.

Управителният съвет на централната банка реши да увеличи от догодина нивото на т.нар. антицикличен капиталов буфер към кредитните рискови експозиции на банките от 0,5% на 1%. Това е мярка, която цели банките да имат достатъчно резерви да покрият загубите от заеми, които длъжниците не могат да погасяват. По правило буферът се увеличава, когато се налага да се „охлади“ нездравословно бърз и голям ръст на кредитите, пише вестник „Сега“.

А наблюденията на БНБ са, че кpeдитнaтa aĸтивнocт е прекомерна, като притесненията са най-вече за жилищнитe ĸpeдити. „Haблюдaвaнитe тeмпoвe нa ĸpeдитeн pacтeж cъздaвaт пpeдпocтaвĸи зa yвeличeниe нa зaдлъжнялocттa и зa нaтpyпвaнe нa риcĸoвe, ĸoитo мoгaт дa ce пpoявят в нapacтвaнe нa oбeмa нa нeoбcлyжвaнитe ĸpeдити пpи eвeнтyaлeн cпaд нa иĸoнoмиката“, посочва в мотивите си централната банка.

По последни данни за първите седем месеца на годината ръстът на новоотпуснатите кредити у нас е над 7% спрямо миналата година, като за жилищните ипотеки увеличението е с над 15%.

Увеличаване на ипотечното кредитиране при все по-намаляващи лихви е съпроводено и от непрекъснат ръст на цените на жилищата, основно в големите градове. Това е повод за опасения от пореден имотен балон след финансовата криза през 2008-2009 г. Цените на жилищата у нас годишно нарастват с около 7%, дори и през 2020 г., когато през второто тримесечие имотният пазар бе напърво замрял. За първите 6 месеца на тази година ръстът в цените на жилищата е 5%.

Според брокерите обаче по-бърз темп на поскъпване на недвижимите имоти се наблюдава основно в някои квартали в големите градове, където предлагането е ограничено.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Българка ръководи екипа, разработващ ваксина срещу COVID-19 в Турция

vesito

Българите са прехвърлили в държавното обществено осигуряване над 500 млн. лв.

Regiona

/ Видео/ Васил Божков: Утре Али Баба ще ви разкаже истинската история

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.