Благоевград отново е на дъното в класацията по заплати

Продължава негативната тенденция Благоевградска област да се класира винаги в дъното по показателя –заплати.

По данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2020 г. средната месечна заплата за областта бележи увеличение спрямо предходното тримесечие с 2.2% до – 886 лева.

За обществения сектор средната месечна заплата е 1 202 лв., а за частния – 769 лева, пише Труд.

За същия период средната брутна месечна работна заплата за Благоевградска област се увеличава с 9.5% в сравнение със съответния период на предходната година.

Въпреки това ,в сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие на 2020 г. област Благоевград е на последно място по показател средна брутна работна заплата.

Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в столицата – 1 822 лв.,  Враца – 1 280 лв. и София град – 1 247 лева.

 

Данните са получени от тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда.

Свързани новини

В Благоевград: Бум на изследвания за антитела след Ковид-19

vesito

Кървав семеен скандал! Собственик на къща за гости разби с тухла главата на жена си

vesito

Смразяващ ефект от карантината: 74% спад на посещения в заведения, кина и молове в Благоевград

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.