Благоевград, Гоце Делчев, Петрич и Сандански ще могат да кандидатстват по програма за енергийна ефективност

При голям интерес от страна на гражданите премината първата информационна среща от кампанията на Областен информационен център – Благоевград, която стартира днес. Собственици на жилища, представители на местни и областни администрации и бизнеса се събраха в офиса на ОИЦ, където експертите на центъра представиха предстоящи възможности за въвеждане на мерки за енергийна ефективност.

Как ще могат да се санират жилищни, публични, индустриални и търговски сгради и да се изграждат фотоволтаични системи и слънчеви системи за битова гореща вода с пари от Европа разясни управителят на ОИЦ – Благоевград Бисер Младенов. Средства за финансиране на тези мерки ще бъдат предоставяни от Програма за развитие на регионите, Програма „Околна среда“ и Национален план за възстановяване и устойчивост.

Мерките са разделени основно в две посоки – саниране на сгради и мерки за енергийна ефективност, насочени към монтиране на слънчеви системи за битова гореща вода и за изграждане на фотоволтаични системи, коментира Младенов.

Четири общини от област Благоевград – Благоевград, Гоце Делчев, Петрич и Сандански, ще могат да кандидатстват по програма «Развитие на регионите» за енергийна ефективност и устойчиво обновяване на жилищни и обществени сгради. Енергийно бедни домакинства от 21 български общини с нарушено качество на атмосферния въздух, сред които и Благоевград пък, ще могат да кандидатства по програма «Околна среда» за замяна на печки на твърдо гориво с алтернативни източници на отопление, както и за проектиране, закупуване, доставка и инсталиране на машини, съоръжени и други. Очаква се финансирането за тази мярка да е изцяло безвъзмездно.

От Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде осигурена подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на нежилищния фонд, където освен бенефициентите по «Развитие на регионите» допустими кандидати ще са и микро, малки, средни и големи предприятия. По НПВУ се очаква да бъдат осигурени и средства за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, където ще са допустими многофамилни жилищни сгради в режим на етажна собственост.

Важно условие за кандидатстващите за подкрепа за енергийно обновяване на жилищния фонд  по НПВУ е наличието на изготвени техническо обследване и обследване за енергийна ефективност и технически паспорт на сградата, които собствениците на имоти ще трябва да финансират със собствени средства. Кандидатите, подали документи до месец март 2023 г., ще могат да се възползват от 100% финансиране за всички дейности, касаещи СМР, като след този срок безвъзмездната помощ ще бъде намалена на 80%.

 

 

Свързани новини

Проверяват случая с бременната жена с коронавирус, починала в Благоевград

vesito

ВиК – Благоевград подменя водопроводна мрежа по улици в общините Банско и Белица

vesito

Когато се мисли за бизнеса! Съветниците от ДПС – Благоевград с важно предложение за затворените заведения и търговски обекти заради карантината

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.