Благоевградчани отново подведени: Няма шанс скоро да се узакони паркът до гробището

3 години и 4 месеца след като бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов направи сефтето на парка до гробището с провеждане на годишните награди на БГ Радио и 10 месеца след решението на ОбС – Благоевград въпросът със законността на парка да бъде решен, кметската управа започна процедура по узаконяването му.

Преди седмица градоначалникът Румен Томов входира в РИОСВ – Благоевград уведомление за проект на общия устройствен план /ОУП/ на общината за поземления имот с площ 61 273 кв.м. – бившите благоевградски казарми, които преди години военните прехвърлиха безвъзмездно на общината за експоцентър.

Изменение на ОУП бе одобрено с Решение № 27 от 25.02.2011г. на Общински съвет – Благоевград, но едва след падането от власт на Камбитов стана ясно, че повече нищо не е направено и на практика обектът е абсолютно незаконен.

Съгласно действащия устройствен план на община Благоевград теренът попада в територии със самостоятелен устройствен режим – „терени със специално предназначение“, но поради промяна на собствеността се налага изменение на ОУП, което ще обхване всичките 61 дка. Според изготвената документация плътността на застрояване в нея ще бъде до 70% ; височината на застрояване – до 15 метра, а плътността на озеленяване- минимум 20%.

След промяна на устройствената зона бъдещите инвестиционни намерения са за изграждане на Интер-експо център, конгресен център, музей, парк и спортен център. За сега в парка има само няколко боядисани халета, харизани от военните, в едно от които Камбитов омъжи дъщеря си, а друго се използва за инцидентно за тренировки на различни спортни клубове.

РИОСВ – Благоевград сложи първата спънка пред бързото приключване на процедурата- според екоспециалистите теренът попада в обхвата на чл.2 ,ал.2, т.1 от Наредбата за екологична оценка и подлежи на процедура по предценяване на необходимостта от такава.
Освен това изменението на общия устройствен план на община Благоевград подлежи на оценка за съвместността му с предмета и целите на опазване на защитени зони от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазаване на защитените зони, което ще забави узаконяването на парк „Македония“ с още няколко месеца.
Източник: в. „Струма“

Свързани новини

Британският вариант на COVID-19 е най-разпространеният в Благоевград през март

vesito

Учители от Симитли с престижна номинация

vyara

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на област Благоевград, обслужвана от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, за периода 07.12-11.12.2020 г.

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.