Благоевградчани напълниха църквите в града, отслужи се тържествена литургия

Хиляди благоевградчани напълниха църквите в града снощи, където се отслужва тържествено богослужение.

Миряните изчакаха до полунощ за да чуят думите „Христос воскресе“ от свещеника и да си запалят свещ, която е символ на благодатния огън.

И тази година църковната традиция се изпълнява на фона на пандемия и при стриктно спазване на епидемични мерки. На много места в града ритуалът е изнесен пред храма, определена е и дистанция между хората.

Седмицата след Великден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление на хората.

На днешния ден цялото семейство се събира на трапеза с обреден козунак и всички се поздравяват с „Христос воскресе“. На трапезата трябва да има и червени яйца. Те са символ на Христовата кръв, пролята за спасението на душите на хората, а козунакът е символ на Христовата плът, отдадена по пътя на възкресението.

Имен ден на Великден празнуват всички, които носят имената Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили и Велина.

Свързани новини

Стартираха културните вечери “Традиции и изкуство“ в Банско

vesito

Започва изграждането на нова Индустриална зона в Симитли

vesito

Бърза реакция! Доброволци спасиха от пожара възрастните хора в „Струмско“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.