Благоевградчанин спечели дело срещу общината за отказан талон за безплатно паркиране

Административен съд обяви за нищожен отказ на бившия зам. кмет на Благоевград Любен Милев да издаде пропуск за безплатно паркиране на автомобил „Форд Пума“. Собственик на автомобила е известният благоевградчанин Идеал Мутишев, който живее на ул. „Гьорче Петров“, попадаща в „зелена зона“, поради което през януари подал заявление до тогавашния кмет на община Благоевград Румен Томов с искане за издаване на пропуск за безплатно паркиране на посочения адрес за 2021 г.

През февруари обаче получил писмо от зам. кмета по обществен ред, сигурност и спорт на община Благоевград Любен Милев, че отказва да му издаде такъв пропуск, тъй като имал задължения към дирекция „Местни данъци и такси“ на общината – неплатен данък за недвижимо имущество до 2020 г. в размер на 1181.98 лв. Идеал Мутишев пуснал жалба до кмета, в която твърди, че не дължи данъци и оспорва отказа за издаване на талон за безплатно паркиране. По заповед на кмета работна група разгледала жалбата, но приела, че е неоснователна. Според комисията, председателствана от зам. кмета Любен Милев, издаването на поискания пропуск за безплатно, преференциално паркиране за 2021 г. за ЦГЧ /синя зона/ на Благоевград ще се извърши след заплащане на задълженията към общината. Идеал Мутишев подал жалба до Административен съд с искане за отмяна на отказа.

Според съдия Димитър Думбанов жалбата е допустима и основателна, а в крайната си преценка той стига до извода, че отказът е издаден от некомпетентен орган – служител на общината, какъвто е бил зам. кметът Любен Милев. Компетентен да издава разрешителните за паркиране е само кметът като едноличен орган на изпълнителната власт в общината, което е регламентирано в Наредбата за опазване на общинската собственост и обществен ред, приета от ОбС през 2001 г. С тези мотиви отказът на зам. кмета е обявен за нищожен. Решението подлежи на обжалване пред ВАС. Идеал Мутишев е известен с това, че защитава докрай гражданските си права, и води десетки съдебни дела по различни спорове. Едно от култовите му дела беше срещу КАТ, когато обжалва глоба от 90 лв., която му била наложена след проверка в района на „Мототехника“ . Дежурният полицейски патрул го спрял с лекия му автомобил под предлог, че карал без светлини. Проверяващите установили, че няма контролен талон, „Гражданска отговорност”, талон за технически преглед, аптечка, пожарогасител, триъгълник и др. Мутишев, който е диабетик, изпаднал в хипогликемична криза и помолил да отиде да си купи нещо сладко от намиращата се на метри бензиностанция на „Петрол“, но полицаите не му разрешили. Тъй като шофьорът бил превъзбуден, се усъмнили, че е употребил алкохол, и извикали автопатрул от КАТ, който му направил тест, но пробата била отрицателна. На място катаджията му съставил акт за 8 нарушения. Идеал Мутишев веднага се обадил на адвоката си, за да се оплаче, че ще му пишат акт заради липса на контролен талон и застраховка „Гражданска отговорност”, каквито всъщност имал. Адвокатът отишъл на място и установил, че дългогодишният му клиент казва истината. Независимо от това Мутишев е глобен с 90 лв. с наказателно постановление, издадено от тогавашния шеф на КАТ Данаил Стоицов, което бе атакувано в съда. След преценката на доказателствата съдия Владимир Пензов счете, че Идеал Мутишев е наказан за неосъществени нарушения и отмени глобата.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Инцидент в „Еленово“: Млад водач се заби в крайпътна ограда 

vesito

Тежка катастрофа с автобус, двама загинаха на място

vesito

Загина българка, работила като медицинска сестра, при катастрофа в Италия

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.