Благоевградчанин оглави новоучредената Асоциация на разследващите полицаи

Благоевградчанинът Кирил Карликов оглави Асоциацията на разследващите полицаи в МВР. Сдружението, което има за цел да защитава независимостта и професионалните интереси на разследващите полицаи и да ги подпомага в професионалната квалификация, е вписано в Търговския регистър на 25 май, но за него се разбра завчера от отвореното писмо, което бе изпратено до председателя на Народното събрание, министрите на МВР и Министерство на правосъдието. В него се изразява желанието на Асоциацията на разследващите полицаи да участва в работните групи и комисии, които ще обсъждат промените в Закона за МВР, НК и НПК, тъй като считат, че на базата на 15-годишния опит, натрупан при разкриване на престъпленията, биха допринесли за подобряване на законодателната рамка в областта на наказателното право и процес.

Разследващите полицаи в МВР, повечето от които юристи, са над 2600, като надвишават по брой следователите – около 440, прокурорите – 1500, както и съдиите – около 2200. 95% от досъдебните производства се работят от разследващите полицаи, а 5% – от следователите, се посочва в писмото, подписано от председателя на асоциацията Кирил Карликов. Той самият има над 10-годишен опит в ОД на МВР – Благоевград, беше и шеф на всички разследващи полицаи в областната дирекция. Впоследствие бе сменен, а през 2018 г. стана шеф на разследващите полицаи във Второ РУ – Благоевград.

През януари тази година гл. разследващ полицай Кирил Карликов стана мишена на проверка на „Вътрешна сигурност”, при която бе извършено претърсване в служебния му кабинет, обиск бе направен и в дома му. Според неофициална информация, тъй като официална не бе огласена, целта на проверката са били досъдебни производства, но по-вероятно е да става въпрос за обикновени доноси, тъй като Кирил Карликов не бе отстранен от работа.

Свързани новини

Какъв ужас! Шампоан против пърхот залепи косата на млада дама от Пиринско

Regiona

България отбелязва 184 години от рождението на Васил Левски

Regiona

395 са новите случаи на регистрирани с коронавирус в страната, в област Благоевград са 17

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.