Благоевградчанинът милионер Антон Стефов представя най-новата бронирана машина за пехотата RILA 8х8 на международно изложение „Хемус”

Благоевградчанинът милионер Антон Стефов, който има проспериращ бизнес в производството на бронирани автомобили, ще представи най-новата бронирана машина за пехотата RILA 8х8 на международното изложение „Хемус” в Пловдивския панаир. Това съобщи вчера той пред репортер на „Струма“ в центъра на Благоевград, тръгнал на среща с д-р Огнян Димитров, който дълги години беше емигрант в ЮАР. На въпроса защо е предпочел да инвестира 20 млн. лв. в изграждането на завод за бронирани автомобил в Бургас, а не в Благоевград, бизнесменът бе откровен: „Тук няма такава логистична възможност! Средата обаче е променена, ще се отворят възможности за други производства“, добави бизнесменът.

По отношение на икономическата ситуация в страната, която допълнително се усложни след войната на Русия с Украйна, той прогнозира инфлационният балон, надут от печатането на пари, скоро да се спука и нещата да се нормализират. Иначе новият завод за бронирани автомобили, който ще бъде построен в Индустриална зона – Бургас от фирмата на д-р Антон Стефов International Armored Group (IAG), ще бъде с площ от 150 хил. кв.м, като вече има предварителен договор за придобиване на терена за инвестицията. Изграждането ще бъде поетапно, като е планирано да започне в края на тази година, а основното производствено хале се очаква да бъде завършено през 2024 г. Първоначалната инвестиция се оценява на обща стойност от 20 млн. лева, а общата заетост в новия завод се очаква да надхвърли 300 души. IAG ще финансира програми за обучение на най-малко 20 специалисти в бронирането на автомобили на място в заводите на компанията в ОАЕ и Турция, както и у нас, с помощта на чуждестранни специалисти.

В четвъртата поред и най-голяма производствена база на компанията в света, която ще бъде в Бургас, ще се произвежда цялата гама изделия на IAG. Това са над 150 модела бронирани автомобили, които сега се произвеждат в САЩ, ОАЕ и Турция, като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани, включително и най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“. Компанията е подала документи и за сертификат „Инвеститор клас А“.

Припомняме, че Антон Стефов е завършил “Машинно инженерство” във ВМЕИ, където е бил и преподавател. Има и офицерско звание. На 35 години емигрира в Канада, където създава първата си компания за брониране на автомобили. През 1996 г. основава International Armored Group, а днес в нея работят над 1000 души. Като възпитаник на благоевградската Национална хуманитарна гимназия, той имаше огромно желание да изгради със собствени средства актова зала там. Идеята на богатия българин, лансирана от него преди 6 години, беше подобно на братята Евлоги и Христо Георгиеви да направи добро за училището срещу скромното желание – да има табела с името му на дарител, когато залата бъде построена със средствата в размер на 400 000 лв., които възнамеряваше да даде на гимназията. Мечтата му все още не е реализирана поради причини от субективен характер, независещи от него. През 2018 г. бизнесменът бе заявил в община Благоевград инвестиционно намерение за изграждане на автосервиз и търговски комплекс на Покровнишко шосе, като това все още не е факт.

Източник: вестник Струма

Свързани новини

4-ма новозаразени в региона

vesito

/Видео/ Независими артисти се разбунтуваха: Политиката на община Благоевград спрямо частните школи е неадекватна, липсва всякаква комуникация…

vesito

Проф. Балтов съветва: Избягвайте твърд алкохол след ваксинация с препарата на Астра Зенека

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.