Благоевградският полицай Борис Шопов пребил 18-г. младеж в Благоевград

Благоевградският полицай Борис Шопов преби 18-годишен младеж в Благоевград след скандал за хвърлен фас.

Вчера в 17:57 ч. на тел. 112 е постъпил сигнал са бито момче пред бл.7 на ж.к.““Запад“в гр. Благоевград. Момчето е било с кървяща рана на главата. Поводът за побоя е бил изхвърлен фас от цигара на улицата от 18 годишния младеж от гр.Дупница. Пострадалият е транспортиран от екип на ЦСМП за оказване на медицинска помощ. На мястото на инцидента е изпратен незабавно АП по ООР. При проведените беседи с очевидци на произшествието е установено, че извършителят е полицейски инспектор на 48 г., служител на ОДМВР – Благоевград. По случая в момента се работи. Изготвена е ДЗ от АП по ООР. Уведомена е РП – Благоевград, съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Благоевград.

Според източник на Pirinsko.com: 18-годишно момче изхвърлил демонстративно фас на улицата, а наблизо се разхождал полицай, който живее в района и не е бил на работа.

Той направил забележка на младежа за фаса, но вместо момчето да го вдигне, последвало ругатни и обиди към полицая и арогантно поведение.

Инспекторът избухнал, не сдържал нервите си и с няколко шута свалил на земята наглият младеж. Натупал го сериозно и го оставил с кървяща рана на главата.

Очевидец на случката бил приятел на пребития младеж.

Припомняме, че през 2017 година Благоевградският полицай Борис Шопов осъди прокуратурата за 3000 лв. затова, че го обвинила, че отровил куче, а впоследствие свалила обвинението спрямо него. Това е обезщетението, което районният съдия Силвия Николова му присъди за претърпените неимуществени вреди по Закона за отговорността на държавата.

Борис Шопов бе подведен под отговорност по чл. 325б от НК – проява на жестокост към гръбначно животно, в хода на разследване по жалби на жители от кв. „Запад“ за масово отряване на кучета. Полицейският служител, който живее в същия квартал, станал основен заподозрян и в крайна сметка привлечен като обвиняем затова, че е подхвърлил кремвирш, набоден на клечка, на кучето на Смилена Вакашинска и го отровил. След 10 месеца досъдебното производство бе прекратено от наблюдаващия прокурор Райна Бачева поради липса на безспорни доказателства. Наказателното постановление за прекратяването бе обжалвано от собственичката на кучето пред Районен съд – Благоевград, който го потвърждава като правилно и законосъобразно.

Последвала жалба и пред Окръжен съд, но магистратите там масово се отвеждат, тъй като съпругата на полицай Борис Шопов е тяхна колежка, която работи като съдебен секретар. Казусът е изпратен за разглеждане в Окръжен съд – Кюстендил, които потвърждават прокурорски акт. Независимо че е оневинен, полицаят, който работи като оперативен дежурен в ОД на МВР – Благоевград, решава да съди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за неимуществени вреди. За преживените душевни болки и страдания той поиска обезщетение от 17 000 лв. от прокуратурата. Държавното обвинение бе представлявано на делото от прокурор Райна Бачева, която е повдигнала, а след това свалила обвинението срещу полицая.

Делото се гледа при закрити врата по искане на адвокатката на полицая с мотива – да не се изнесат данни от интимния живот на „колегата“, чиято съпруга Мариела работи в съда. В свидетелските показания на съпругата обаче няма нищо от интимния им свят, стана ясно от публикуваното съдебно решение на сайта на РС – Благоевград. Тя разказва как е рефлектирало разследването върху здравословното му състояние, социалните му контакти, стандартните твърдения за доказване на неимуществените вреди. Според нея обвинението срещу него за убийство на животни и нехуманно отношение е абсурдно, тъй като самият той е гледал и куче, и котки.

Съпругът й бил изключително разстроен, когато й казал, че е образувано наказателно от общ характер дело срещу него. Изпитвал силни притеснения, че може да бъде отстранен от работа, тъй като семейството имат две големи деца, които следва да продължат образованието си, в.т.ч. и в чужбина за едното. Съпругът й бил потиснат и не искал да говори за случая, ставал нощем и не могъл да спи, започнал да вдига много високо кръвно, което продължило и до ден-днешен. Когато бил под много голямо напрежение, му тече кръв от носа и нощем се събужда и буквално окървавява възглавницата, което много рядко му се е случвало преди повдигнатото обвинение, освен когато майка му получила инсулт. Той бил под голямо напрежение и след като се появили медийни публикации, както и във връзка с делата, които води съпругът й, защото трябвало да крият от родителите си, които били хора с много голям авторитет, граден от десетилетия, самата тя била университетски преподавател по история и история на английски език в елитни училища.

Случилото се хвърля петно върху човек, който е бил с безупречен авторитет като професионалист, като баща за пример и съпруг, за което и нейните родители също са много притеснени, като сочи, че баща й (д-р Живко Палов) е бивш главен лекар на болницата. Несправедливо повдигнатото обвинение на съпруга й дало смелост на много криминално проявени лица, на които той лично е водел досъдебни производства за кражби, да подават фалшиви сигнали на телефон 112, че трови кучета в кв. „Запад”, да пускат жалби през ден в полицията и в прокуратурата, да се появяват лица, които твърдят, че са свидетели, две години по-късно, как той е хвърлял нещо, някаква храна и е тровил кучета, да му се подиграват и да му казват „Какъв си ти бе, полицай-смешник“.

След анализа на доказателствата съдия Силвия Николова счита, че за тревогите и стреса, който е преживял, прокуратурата следва да му плати обезщетение от 3000 лв. Районна прокуратура обжалва решението пред Окръжен съд. Припомняме, че Борис Шопов съди и певеца Стоян Джельов затова, че се обадил на телефон 112 и го набедил, че трови кучета.

Свързани новини

Верижна катастрофа с тежко ранен преди КПП-то на изход от София от АМ „Тракия“

vesito

Прокуратурата се зае с аптекаря, продавал маски по 10 лв.

desi

ЦИК обяви окончателните резултати от парламентарните избори

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.