Благоевградска област стана оранжева!

Ситуацията с COVID-19 у нас бързо се променя. Регистрираме значително по-малко новозаразени, смъртните случаи също намаляват.

Само за 5 дни у нас зоните, светещи в червено, при които заболелилите са повече от 120 на 100 000 души, значително се променят.

По информация на Националния център по заразни и паразитни болести към 16 май 20 области са в червено при 14-дневна заболяемост. Това са Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище, Ямбол.

8 области са в оранжевата зона – заболелите там са от 60 до 119,9 на 100 000 души. Това са Враца, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Разград, Силистра, Хасково, Шумен.

Проф. Николай Витанов публикува друга карта, която показва прогноза за 14-дневна заболяемост на 100 000 човека към 21 май. На нея само 8 области са в червено – Видин, Монтана, София-област, Габрово, Стара Загора, Русе, Търговище и Варна.

В оранжевата зона са Враца, Ловеч, Перник, Кюстендил, София-град, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Бургас, Шумен, Добрич и Силистра.

4 области са преминали в жълтата зона – заболелите там са от 20 до 59,9 души на 100 000 души.  Това са Плевен, Разград, Хасково и Кърджали.

Все още няма области в зелено.

“Обстановката е спокойна, насочваме се към спокойно посрещане на 24 май. Благоприятният сценарий е стабилен, стойностите на параметрите за смяна на тренда са ниски. Не се забелязва индийски вариант на вируса из страната. Базовото репродуктивно число днес е 0.614, което означава, че заразата продължава да се свива, а здравната система ще продължи да се разтоварва”, коментира проф. Николай Витанов.

Според него трябва да има по-сериозна кампания за ваксинация.

Тази сутрин здравният министър Стойчо Кацаров коментира, че извънредната епидемиологична обстановка ще остане до края на служебния кабинет.

 

Свързани новини

Директорът на пловдивската полиция е с COVID-19

vesito

Става страшно! 785 нови случаи на заразени с коронавирус в страната, в област Благоевград са 82

bilyana

3712 са новите случаи на регистрирани с коронавирус в страната, в област Благоевград са 155

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.