Благоевградската структура на БСП в нокаут, само Милев мераклия за депутат! Чудят се как да откажат д-р Вангел Арабаджиев да не пречи

БСП в Благоевград се оказа в пълна невъзможност да подаде поне 10 имена за кандидатдепутатската листа, след като лавина от отводи заля общинската конференция на червените, проведена неприсъствено в неделя вечерта. В резултат от близо 30 номинирани кандидат-депутати в Благоевград на финалната права останаха само 4-има.

Първият, който бе номиниран от всичките 30 първични партийни организации и се съгласи да участва в кандидатдепутатската надпревара, е общинският председател и в момента заместник-кмет на Благоевград Любен Милев. Съгласие да бъдат включени в листата са дали още стоматологът д-р Вангел Арабаджиев, журналистката София Гълъбова и служителят в „Топливо“ АД Добромир Стоймирски.

Всички други номинирани за депутати са се отвели – по телефона, в офиса на БСП, или лично, попълвайки декларация, че се отказват от честта да бъдат включени в листата на „БСП за България” за Първи Благоевградски многомандатен избирателен район.

Твърдо „не“ е казал и настоящият депутат Николай Бошкилов, който се връща към частния си бизнес – винопроизводство. Отказали се от участие в листата са още вторият по брой номинации – д-р Владимир Пандев, съветничката Гергана Янчева, Антон Асиски, Владимир Иванов и много други. По устав никой от тях не дължи мотивировка в декларациите, които попълват за отказ.

Имената на Милев, Арабаджиев, Гълъбова и Стоймирски ще трябва да влязат заедно с останалите кандидат-депутати от другите 13 общини в областта в обща проектолиста, която да бъде редуцирана до 20-ина души. Подборът трябва да стане от новото областно ръководство на БСП, което обаче още не е избрано, няма дори насрочена дата за областна конференция. Според указанията, спуснати от „Позитано” 20, най-късно до 12 февруари трябва да бъде насрочена конференцията, на която голямата интрига ще е изборът на областен лидер. Според наши източници за мястото на сегашния депутат Валери Сарандев ще се състезават както той, така и Любен Милев и бившият заместник областен управител Костадин Данчов, който е от Банско. Освен престиж, областното лидерско място носи и други плюсове за победителя, като например възможността да подреди кандидатдепутатската листа, преди да я прати за одобрение на Корнелия Нинова.

Номинациите за областен председател се правят от Областния съвет на БСП, в който се включват депутатите от столетницата, председателите на Общинските съвети, ако са от БСП, и на групите съветници от левицата в 14-те ОбС,, има и делегирани членове, които представляват 150 избиратели. Според наблюдатели на процесите в партията с най-големи шансове за нов мандат е Валери Сарандев, който се ползва с безпрекословната подкрепа на партийната лидерка Корнелия Нинова. Неслучайно обаче нито ръководената от Л. Милев благоевградска организация, нито тази в Банско, чийто председател е К. Дурчов, не подкрепиха протестното писмо от миналата седмица на съпартийците им от Петрич, Струмяни, Кресна, Якоруда и Симитли, които се възмутиха от течащите финансови проверки в общинските структури, предизвикани от жалби на техни другари, както и от факта, че още не е избран нов Областен съвет в Благоевград.

„Снижаването“ на червените организации в Банско и Благоевград в редиците на БСП се тълкува като правене на „мили очи“ към партийната лидерка Корнелия Нинова точно с оглед очакваната от нея подкрепа в предстоящата битка за областен лидер на БСП и за по-челни позиции в кандидатдепутатската листа.

Източник:В.“Струма“

Свързани новини

За поредна година фестивала „Рок Елешница“ събра няколко поколения меломани

vesito

Досущ като световна звезда! Николина Чакардъкова брои 1 милион за рейс със спалня

vesito

18-годишен шофьор блъсна две деца в Сандански

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.