Бизнесът настоява за онлайн визов център

Спешно трябва да заработи обещаният още в края на май от първото служебно правителство на президента Румен Радев онлайн визов център. Това е една от спешните мерки, които трябва да бъдат изпълнени според Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) още в първите 100 дни на евентуалния нов кабинет.

Крайната цел, към която трябва да се стремим, е издаването на електронни визи. Но докато се стигне до това от АТИБ предлагат да се създаде онлайн визов център, в който да се подават и обработват документите за издаване на входни визи за страната ни.

От бизнеса припомниха, че създаването на онлайн визов център бе обещано още в края на май от служебния министър Стела Балтова по време на среща с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Тогава Балтова бе категорична, че той ще бъде факт до края на мандата, който се очакваше да бъде в края на есента. И до днес обаче такъв не е създаден. Онлайн подаването и обработката на документи би спестило време на клиентите и на чиновниците, както и средства на кандидатите за документа, обясняват от АТИБ.

Това, съчетано с премахване на бюрокрацията и намаляване на цените за визите до максимално ниските, позволени от ЕС, ще доведе до увеличение на туристите и оттам до повече приходи за държавата, категорични са от АТИБ.

Вместо обаче да предприеме тези мерки, които са необходими за оцеляване и развитие на сектора, от служебния кабинет решиха да увеличи визовите такси за пазари, които са потенциални за нас клиенти, при това в момент на най-сериозната криза за сектора от съществуването му у нас, подчертават от АТИБ.

Сумите, които ще се съберат от това увеличение, са капка в морето на фона на приходите от туристическия сектор, категорични са от Алианса. Според представителите на бизнеса могат да се вземат реални и ефективни мерки за облекчаване на целия процес, което ще докара многократно повече приходи.

Източник:Труд

Свързани новини

Георги Ганев с важна новина за инфлацията и цената на олиото

Regiona

Екшън по АМ „Струма“: Джип преследва тираджия, трима с пистолети го плашат с убийство

vesito

Мъж и жена са с жестоки изгаряния, след като колата им пламна в движение

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.