Бивш шеф на македонските служби обяви, че са вербували Каракачанов

Лидерът на ВМРО и бивш вицепремиер Красимир Каракачанов е бил вербуван от службите в Югославия при посещение от обменна програма за студенти в края на 80-те години в Скопие. Това каза Слободан Богоевски, който е първият шеф на македонската Служба за държавна сигурност в периода 1991-1995 г.

 

Богоевски даде много дълго интервю на журналиста Васко Ефтов за програмата „Во центар“, в което обясни, че е Каракачанов бил вербуван през 80-те години на миналия век, когато дошъл в Студентски дом „Гоце Делчев“ в Скопие.

 

Богоевски изрично е попитан от македонския журналист дали „нашите служби направиха Каракачанов сътрудник“, на което отговаря утвърдително. Бившият шеф на спецслужбите обяснява разкритието с това, че Каракачанов „се показа като най-екстремния неприятел на решаването на проблема с антимакедонските си позиции. А учеше там, ядеше, пиеше. Когато се появи такава абсурдна личност, се чудите какво се случва.“

 

През 2020 година Каракачанов бе вицепремиер в третото правителството на Бойко Борисов и стана движеща сила за налагане на ветото върху европейската интеграция на Сккопие, което се поддържа досега и от настоящото  правителство.

 

Преди 15 години Каракачанов бе осветен като агент на Шесто управление на българската Държавна сигурност. Това е била структурата в ДС, която се е занимавала с вътрешните политически врагове на режима. 

 

„Аз в битността си на работещ за българските служби съм вербувал доста македонски граждани. Няма как да съм учил в Скопие“, казва Каракачанов пред „Дневник“

 

Потърсен от „Дневник“ за коментар, Каракачанов обясни, че „като има баламурници като вас, можете да питате“, а не като „нормалните хора да правят справка.“ „Вместо да питате, можете да чукнете в интернет, да потърсите в моята биографична справка и ще видите, че аз никога не съм учил в Скопие, не съм бил студент, а не е имало как да живея в това общежитие.“

 

Богоевски говори, че Каракачанов е бил на студентски обмен, а не, че е бил студент в Македония.

 

Лидерът на ВМРО обясни, че журналистът Васко Ефтов „сипе огън и жупел по България от 20 години“, а Богоевски е описан като „някакъв доста възрастен човек, който говори небивалици“. Той е определен като „някакъв чичак и дядо, даже този не съм го чувал“.

 

„Изградихме паралелна държава – една конституционна и една парадържава, дълбока държава, народът не знае, че тя управлява и няма никаква отговорност за това, което прави“, казва например Богоевски за управлението на Северна Македония сега.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

„Булгаргаз“: Газът през август 55% по-скъп

vesito

23 нови случая на COVID-19 в Благоевград

vesito

Магистрала „Хемус“ и пътят Ботевград – Видин ще са готови през 2027 г. (на живо)

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.