Бивш директор на ДАНС: Пеевски не е разпитван, а са му снемани обяснения

Делян Пеевски е повикан в ДАНС най-вероятно за снемане на обяснения, а не за разпит.Това каза бившият директор на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчевпред бТВ.

Бившият депутат от ДПС беше извикан от тайните служби в сряда заради международното журналистическо разследване „Досиетата Пандора“, в което се споменава и неговото име.https://www.mediapool.bg/dans-izvika-peevski-na-razpit-zaradi-dosietata-pandora-news327180.html

По думите на Йовчев разпитът е процесуално действие, а разследването на българските служби по казуса едва ли е стигнало такава фаза.

„Изненадваща е бързата реакция, има и други начини, по които да се проверят изнесените факти, но е вероятно натискът от обществения интерес да е ускорил този процес. Не вярвам в основата на тези действия да стоят данни от чужди служби“, коментира Йовчев.

Според него подходът „на час по лъжичка“ не е правилен.

„Ако журналистите разполагат с пълната информация, трябва да я изнесат веднага. Иначе се поражда съмнение в две посоки – че се следва някаква последователност, която излиза извън желанието и интересът да бъде информирано обществото. И второ – дали ще бъде извадена цялата налична информация“, допълни Йовчев.

Относно появяването на майката на Пеевски – Ирена Кръстева, в „Пандора пейпърс“, той припомни, че и назад във времето е имало скандали за укриване на доходи от роднини на лица, заемащи публични постове.https://www.mediapool.bg/i-maikata-na-peevski-e-v-dosietata-pandora-news327198.html

„Участието в офшорни компании не е незаконно, докато по един или друг начин ние не сме наложили ограничения, то не можем да укоряваме хората за това. По мнение на експерти около 10% от световните финанси са в офшорни зони“, заяви Цветлин Йовчев.

Той се съмнява да произтече нещо от разследването на българските власти по случая.

„Има механизми и начини, по които да се получи информация, но тя далеч няма да е пълна. В много от случаите участието в офшорни фирми е през поставени лица. ДАНС може да проследи транзакциите само ако става дума за пране на пари и финансиране на тероризъм“, обясни Цветлин Йовчев.

По думите му проблемът не обхваща двама бивши политици, каквато информация беше изнесена от разследващите журналисти. Според него едва ли ще изскочат още имена.

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Само 1 новозаразен в Благоевградска област

vesito

212,48 лв. на хектар субсидия за фермерите

Regiona

Пак нагоре! 52 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.