Бесарабски българин е загинал при защитата на Чернигов

20-годишният бесарабски българин Иван Минков е загинал при защитата на северния украински град Чернигов. Жителите на родното му село са посрещнали тленните му останки, паднали на колене като герой, съобщава в свой репортаж бТВ.

Родното село на загиналия етнически български е Чушмелия/Криничное. Местните хора са започнали инициатива да кръстят на негово име улица в селото.

Иван е загинал само месец след като е навършил 20 години. Той сам е взел решение да отиде на фронта.

Етническият българин е загинал в първите дни на войната при бомбардировка на неговата позиция от руските сили. Той е останал около 4 часа жив под отломките, но заради военните действия другарите му не са успели да достигнат до позицията, предава бТВ.

В продължение на седмици заради бойните действия е било невъзможно да бъдат открити тленните му останки. Това е станало едва след оттеглянето на руските сили от Северна Украйна.

През това време неговите близки са били в неведение за неговата съдба и са го издирвали, защото се е водел за изчезнал и се е предполагало, че може да е попаднал в руски плен

Иван Минков не е единственият бесарабски българин, който се сражава в момента в Украйна. По информация на кореспондента на бТВ около 300 етнически българи от Болградска област са се включили във военните действия. Един от тях се сражава в Мариупол.

Има информации и за други загинали бесарабски българи, но засега не могат да бъдат потвърдени.

„Тази война накара бесарабските българи да вземат страна. Дълго време стояхме отстрани. Ние сме далеч и от събитията – в южната част на Украйна, а сега Иван загина в северната част на Украйна. Тази война ни направи украинци. Ние сме бесарабски българи, но сме и украински граждани. Много хора се записаха доброволци не само в териториалната отбраната, но отидоха и на фронта“, предава кореспондентът на бТВ Таня Станева.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Близо 700 000 пенсионери ще вземат бонус от 75 лв. за ваксина

Regiona

Колко ученици се нуждаят от електронни устройства за новата учебна година?

Regiona

К: Свят | Финансовите министри от Г-20 одобриха глобалния данък; Ердоган потопи турската лира

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.