„Без гръмки изказвания“. Външният министър внимателен към Русия

Служебният външен министър Николай Милков демонстрира предпазливост по отношение на Русия и призова да се избягват “гръмки изказвания“. Той не смята, че Руската федерация ще забрани провеждането на предсрочните избори на нейна територия и смята, че България има капацитет да се справи с организирането им там.

“В този деликатен и за двете страни момент и за техния капацитет да организират своето дипломатическо представителство, една по-голяма въздържаност няма да навреди. По-добре е дипломацията да се върне към корените си и да разговаряме с тях, когато това се налага, без да се правят големи и гръмки изказвания, които създават риск да се повлияе на изборния процес“, каза Милков на първата си пресконференция в качеството му на външен министър.

След като Москва изгони в петък 4 български дипломати и 10 служители от българските мисии в страната като ответна мярка в отговор на решението на кабинета на Кирил Петков да експулсира 70 дипломати и служители на руското посолство в София, съставът на посолството ни в Москва вече е от едва 8 души.

Милков не смята, че ще има проблем с организирането на вота в Москва и Санкт Петербург, но отбеляза, че има сериозни предизвикателства по отношение на консулските услуги за гражданите и ще се търси подсилване на състава.

Един от основните въпроси около назначеното от президента Румен Радев служебно правителство е дали ще се направи опит за завой по отношение на Москва, след като държавният глава нееднократно се обяви за по-умерена политика и призова страната ни да не помага с оръжия на Украйна.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fvideos%2F1419286288553601%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

 

В понеделник Милков представи приоритетите си.

Сред тях са присъединяването на страната към Шенгенското пространство, отношенията със Северна Македония, организацията на изборите зад граница и други.

“Трябва да се затвърди пробивът по отношение на Северна Македония“, каза Милков и отбеляза, че има още много рискове по тази тема.

Той оцени високо работата на кабинета “Петков“ за Северна Македония.

Mилков отбеляза, че в Северна Македония има риск от обратимост на процеса, който се заявява публично от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Служебният кабинет ще предложи посланиците на Генчовска

То съобщи, че има 8 посланика съгласувани между МВнР и президента и служебният кабинет ще продължи процедурата, започната от бившия външен министър Теодора Генчовска, която сега е зам.-министър на отбраната.

„Ако се стигне до предлагането на нови посланици, те ще бъдат професионални дипломати. Няма да има външни назначения“, каза Милков.

800 секции зад граница

Миналата седмица бе приета от Министерския съвет план-сметката за изборите. За вота на 2 октомври ще се отпуснат 70.5 млн. лв, като около 7.6 млн. лв. ще бъдат за изборите зад граница.

Около 800 ще са изборните секции в чужбина, каза постоянният секретар на МВнР Иван Кондов.

И още приоритети

Сред приоритетите са и присъединяването на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и активно присъствия на България в ЕС и НАТО и участието на страната ни в колективните усилия за справяне с настоящите кризи.  

Милков е дипломат от кариерата. За последно бе посланик във Франция. Бил е част от администрацията на президента Румен Радев, както и постоянен секретар на Министерството на отбраната.

Зам.-министри ще бъдат Велислава Петрова, позната от предишното правителство на Кирил Петков, и последният ни извънреден посланик в Украйна Костадин Коджабашев. 

*Очаквайте подробности

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Ваксината на „АстраЗенека“ вече е с ново име

vesito

Ето за колко продават бизнеса на Абрамович

Regiona

ЕС не приема инициативата за референдум в Северна Македония

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.