Без влизане и излизане от София до второ нареждане

Въвежда се забрана за влизане и излизане от София от полунощ в петък до второ нареждане. Това стана ясно от извънреден брифинг от 23 ч. снощи в Министерския съвет.Участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. 

Здравният министър е издал заповед за това, а причината е увеличаващият се брой заразени от коронавирус през последните 2 дни – 40 и 48 души . „Ограничението влиза в сила от 00,00 часа тази нощ“, обяви Кирил Ананиев.

„Считано от 00:00 часа до второ нареждане, да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз, автомобили със специален режим на движение, автомобили, които превозват болни, както и автомобили с медицински лица“, продължи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Той допълни, че забраната не важи и за аварийните автомобили на електродружествата, на тези които се занимават с интернет разпространение и за автомобили, които превозват работници.
„От вчера се наблюдава масово напускане на София, а тя е основното огнище с най-много болни и заразени. Всички хора, които напускат София са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка ситуация с неясни последици“, каза генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.
„По-скоро последиците най-вероятно ще станат ясни в близката седмица. Още към 40 са новите случаи до този момент тази вечер. Предложихме затваряне на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането й. Премиерът прие“. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски.“
На въпрос дали се обмисля евентуално въвеждане и на вечерен час, проф. Мутафчийски отговори: „Всички мерки са в полезрението на щаба“.
По думите му служителите на МВР заслужават материално и морално компенсиране. „Такъв огромен товар изнасят на плещите си и в КПП-аата, и в кварталите, и при проверка на карантинираните. Всъщност полицията извършва основната работа в момента по време на епидемия“, каза още Мутафчийски.
Над 5000 автомобила са върнати от полицейските служители – става въпрос за игра на котка и мишка, взе думата и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Остава в сила декларацията, която до този момент се предоставя, като вътре трябва да се посочи местоработата или телефонен номер на управителя и телефон за потвърждение“, изтъкна още Маринов,съобщи канал3.

„Не знам как да определя чувството, което изпитвам в момента, но днес трябва да ви кажа, че полицаите на КПП-ата бяха поставени на изключително унижение от граждани, които или не разбират, или пренебрегват опасността и искат да докажат, че за тях не важат никакви закони“, посочи Маринов.

„Искам само да поясня това, което министър Ананиев каза по отношение на времевите прозорци, които се определят. Това означава, че извън тези времеви прозорци, няма да има възможност да се придвижват лични автомобили към и от София.

Вътре в София в рамките на изградените КТПП-ата могат да се придвижват засега свободно. Говорим за напускане на столицата или влизане в столицата“, каза още министърът.

Свързани новини

По празниците изяждаме половин милион агнета

bilyana

/Видео/ Ген. Димитър Владимиров: Политиците да не се бъркат, а наистина експерти да се заемат с промените в НСО

vesito

44 са новите случаи на коронавирус в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.