ББР ще подпомогне изграждането на фотоволтаични централи

Българската банка за развитие (ББР) ще подпомогне бизнеса у нас в изграждането на фотоволтаични централи. Стъпката е в отговор на растящото притеснение от цената на тока и повишеното търсене на електроенергия, съобщават от банката.

Тя ще кредитира мощности под 1 mW, като отпусканите заеми могат да са до 95% от стойността на соларните централи, чрез които фирмите да намалят сериозно енергийните си разходи.

Условието е компаниите да са микро-, малки или средни предприятия. Заемите ще са със срок до 15 години, като с тях могат да се захранват както предприятия и офис сгради, така и търговски обекти.

Фотоволтаичните системи, които ББР ще финансира, могат да бъдат за производство, което да покрива нуждите от ток, а също и за продажба.

Изграждането на мощности за зелена енергия е част от пакета мерки на Европейската комисия, включени в т.нар. „зелена сделка“, чиято цел е намаляване на въглеродния отпечатък до 2050 г., допълват от ББР.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Нов разпит на Горанов за джипа: Хляб няма да има, значи трябват зрелища

Regiona

Биткойнът вече е официално платежно средство в Ел Салвадор

Regiona

Доц. Ангелов: Да не превръщаме дните за празнуване в дни за умиране

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.