Банско отчита добър летен сезон

На фона на пандемията Банско отчете добър летен сезон. О от общината съобщиха, че 47 605 са туристите, които са посетили Банско в периода от 1-ви юни до 1-ви октомври. За четирите месеца – юни, юли, август и септември, най-много са нашите сънародници, които са над 91% от гостите на планинската община.

Българите, гостували в града под Тодорка, са 43 551. Далеч назад и на второ място са румънските туристи- 995. 415 са израелците, които са предпочели да отдъхват в Банско през летния сезон.

Справката показва, че има голям отлив на руснаци, англичани и поляци. Само  149 руснаци са пристигнали в курорта за времето от 1-ви юни до 1-ви октомври. Туристите от Великобритания са 145, от Полша са 144. Много малко са и гостите от най-близките до Банско наши съседки – от Северна Македония туристите са 111, а от Гърция – 106.

От юли месец започва ръст на гостите, през август тенденцията нагоре продължава. Това се запазва и през септември, когато броят на туристите е почти равен на тези през 2019 година.

„Летният сезон бе добър на фона на ситуацията в цялата страна заради коронавируса. Надяваме се, че ще имаме един приличен зиме сезон, макар да сме наясно, че всичко се променя много динамично,коментира цифрите кметът Иван Кадев.

Той обясни,че бранша е готов да приеме туристи в условията на Ковид-19. Ще започне масова кампания за разясняване на мерките срещу Ковид в Банско.

Строги мерки срещу COVID-19 ще има и в самата ски зона в Пирин планина. Концесионерът е осигурил необходимата техника, за да се дезинфекцират кабинките след всеки турист като това ще става автоматично при отварянето на вратите. На касите също са взети мерки да няма струпване. Но сезонът е непредвидим, банскалии се надяват на добра зима.

Източник: В.“Труд“

 

Свързани новини

Заради София! Компаниите в Югозапада ще получават по-малко пари през 2021-2027 г.

vesito

37-г. ранен в катастрофа на АМ “Струма”

vesito

Ски сезонът в Банско стартира на 14 декември

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.