Балотаж за избор на съдии във ВСС след неуспеха на първия тур

Съдиите не успяха да изберат своите шестима представители в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет от първия опит и затова в неделя отново ще гласуват. Общо 15 са магистратите, които се състезават за шестте места за членове на ВСС от професионалната квота на съдиите. Право на участие в избора имат 2 197 съдии, от които 1916 са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет.

Във вота участваха 1442 магистрати, гласували онлайн или с хартиена бюлетина.

Нито един от 15-те кандидати не събра 50 процента от действителните гласове.

При гласуването в неделя (26 юни) такова изискване няма и за избрани се обявяват получилите най-много гласове.

По искане на петима от кандидатите броенето на хартиените бюлетини, което продължи повече от три часа, беше излъчвано онлайн на страницата на ВСС.

При излъчването се видя, че съдия е дал протестен вот чрез невалидна бюлетина, на която пишеше – „ВСС е вреден“.

Шестимата кандидати с най-висока подкрепа на първия тур са председателят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, заместник-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, заместник-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, председателят на административния съд в Пловдив Явор Колев, заместник-председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и председателят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков.

По данни за електронното гласуване, 68.5 на сто от съдиите са подали гласа си дистанционно. Посредством информационната системата за електронно гласуване през интернет своя вот са упражнили 1296 съдии от 1892 заявили желание за дистанционно гласуване. С хартиени бюлетини са гласували 146 съдии, като избирателната активност е 47.87 на сто. 

Невалидните бюлетини са осем.

P { margin-bottom: 0.08in }

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

София ще иска отсрочка от съда за махането на трамвая по бул. „Скобелев“

Regiona

Голямото чакане започна! 4-километрова опашка на „Кулата“

desi

Путин обяви военна операция в Донбас

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.