Асоциация пише до Урсула фон дер Лайен, иска бързо да се завърши „Струма“

Българската асоциация на пострадалите при катастрофи е изпратила писмо до шефката на Европейската комисия, в които посачва притеснението си от забавеното довършване на магистрала „Струма“. Организацията се е обърнала и към Валдис Домбровскис – заместник председател на Европейската комисия, Адина Валян – еврокомисар по транспорта, Елиза Ферейра – еврокомисар по сближаването и реформите, Виргиниюс Синкявичюс – еврокомисар по околната среда, както и до всички български евродепутати.

Поводът е, че и поради лошото състояние на пътната инфраструктура в страната, България е на първо място в Европа по брой загинали на 100 000 жители. Друг акцент в писмото е забавеното довършване на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, в резултат на което от 2008 до 2022г. в този участък са загинали 71 човека, а 386 са тежко ранените. От асоциацията посочват, че 15-километровата отсечка в Кресненското дефиле се е превърнала в най-смъртоносната в целия Европейски съюз. От 2008 до 2022 г. в този участък  загинали 71 човека, а 386 са тежко ранените. Забавянето на магистралата било значително, защото предварително е трябвало да стане още през 2004 г. за Олимпийските игри в Атина. 19 години по-късно българи продължават да умират в Кресненското дефиле, посочват от асоциацията.

Като основна причина за забавянето се посочват национални и европейски процедури, грешки на българските власти при подготовката на документацията на проекта, както и недостатъчната подкрепа от европейските институции. Друга сериозна пречка била злоупотребата с правата, дадени от националното и европейското законодателство на зелени неправителствени организации. Някои от тях стигали до там, че само в рамките на март тази година са завели 8 дела срещу проекта за участъка през дефилето. От асоциацията били против опитите да се блокира довършването на последните 15 километра от магистралата. А действията на екоорганизации можели да отложат това за 2035 г., ако трябва се прави нова екологична оценка на трасето. Време, през което още българи ще загинат в дефилето, посочват от асоциацията.

И допълват, че като неправителствена организация, защитаваща интересите на пострадалите от катастрофи, смятат, че гражданите, транспортният сектор и туристите, нямат вече търпението да чакат още 10 или 20 години, за да се довършат едни само 15 км магистрала през Кресненското дефиле.

Свързани новини

Майка опита да уреди сина си с хероин в ареста, скрит в маратонки

vesito

Ново мобилно приложение ще улеснява гражданите в Благоевград при паркиране в Синя зона

vesito

Евродепутат зове да се преименува Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.