Архитект Костадин Сандев с отличие от президента

„За мен е удоволствие да връча заслужени отличия на четирима от съвременните будители – стожери на духа, съзиданието, на стойностните каузи, креативните идеи и научни пробиви, за техния безспорен принос за развитието на страната ни и по повод на техните годишнини“ – с тези думи президентът Румен Радев се обърна към изявени българи, които на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 удостои с Почетния знак на президента.

Отличието получиха проф. д.б.н. Диана Петкова, доц. д-р Георги Паскалев Сафев, арх. Костадин Сандев и Анжел Вагенщайн.

В приветствието си държавният глава подчерта, че церемонията е израз на признанието на обществото ни за всеотдайността, духовната сила и професионализъм на отличените и за техния респектиращ пример.

„Вие доказахте, че сливайки талант, всеотдайност, воля и кураж в името на общото благо и възхода, това неминуемо печели заслужено признание“, посочи Румен Радев.

Проф. Петкова е отличена за значимите ѝ заслуги към образованието и науката и за цялостен принос за развитие на науката и Съюза на учените в България. Нейните световни открития дават на медицината механизма за лечение на социално значими заболявания като инсулт и инфаркт. През 2012 г. получава награда „Златна книга за принос към развитието на българската наука“ на Съвета на европейската научна и културна общност, а от 2016 г. е председател на Съюза на учените в България, се посочва в съобщението от прессекретариата на държавния глава. В него се допълва:

Доц. Паскалев е награден за цялостния си принос в развитието на българското медицинско образование и по повод неговата 80-годишнина. Избиран е два мандата за ректор на Медицинския университет в Пловдив, а от 2012 г. е почетен ректор на университета. През 2003 г. той въвежда англоезично обучение в българското медицинско образование, което насърчава приема на чуждестранни студенти в България, и основава Фармацевтичния факултет при Медицински университет – Пловдив.

През 2010 г. създава и ръководи „Технологичен център за спешна медицина“ при университета, а през 2011 г. изгражда най-модерния и професионално оборудван аудиторен медицински комплекс в страната. Автор е на 4 монографии и над 80 публикации в наши и чужди медицински издания.

Арх. Сандев е награден за приноса му в градоустройството на Благоевград и Банско и във връзка с неговата 75-годишнина. Като съветник на Общинския съвет Благоевград и заместник-кмет участва в реконструкцията и новото строителство на града. По негово предложение и с активното му участие е запазен старият център на Благоевград. Автор е на градоустройствените планове на редица квартали в града.

Анжел Вагенщайн, чието отличие беше получено от неговата внучка Жаклин Вагенщайн, е награден за изключителния му принос към българската култура и духовно развитие и по повод неговата 100-годишнина. В приветствието си президентът отбеляза значимите заслуги на Анжел Вагенщайн за развитието на страната ни и неотклонно отстояваните в тежки времена свобода, просветеност и достойнство, както в своето творчество, така и в живота.

Изтъкнат сценарист, писател и интелектуалец, той е сред знаковите имена в културния и обществения живот на България. Автор е на над 50 сценария за филми, а от 90-те години се отдава на писателска дейност. Книгите му са преведени на множество езици. Носител е на престижни български и чуждестранни отличия. По време на Втората световна война участва в съпротивителното движение, за което има смъртна присъда.

От името на наградените проф. Диана Петкова изказа признателност за оказаната чест. „Ще продължим да работим в тази насока, да прославяме науката и културата на България“, посочи тя.

Свързани новини

Информационен бюлетин за възникналите произшествия на територията на ОДМВР-Благоевград

vesito

Затоплянето продължава с температури до 25 градуса

vesito

Почина 74- годишният мъж, който пострада при катастрофата в района на Кресненското дефиле

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.