Армията: „позеленена“, без хартия, модерно въоръжена и добре платена

Преговарящите за съставянето на правителство партии се обединиха около мащабна програма за развитието на армията, която ще изисква сериозно финансиране и ясни и точни разчети.

Преговорите за националната сигурност минаха без сериозни разминавания и радикални предложения, които биха стресирали сектора.

Основните набелязани приоритети на следващото управление са преглед и оптимизиране на сектора, сериозно модернизиране на въоръжените сили, засилване на участието ни в НАТО и ЕС и реализирането на „зелени“ политики в армията.

Партиите отчетоха почти 90% съвпадение във вижданията си и едва ли този сектор може да спъне формирането на кабинет. Набелязаните приоритети са по-общи и конкретните политики и решения ще останат за обсъждане в рамките на евентуалното ново управление.

Потвърдена бе категорично и евроатланатическата ориентация на България.

Призив за реализъм

Тодор Тагарев от „Продължаваме промяната“ призова за реалистичност на плановете във въоръжените сили, за да не продължи досегашната практика те да остават само на хартия.

Спечелилата изборите партия вижда участието на българската индустрия в модернизацията на армията в определянето на конкретни ниши, в които тя е конкурентноспособна.

„Продължаваме промяната“ обаче има резерви към формирането на нова агенция „Гражданска защита“, каквато предложи „Демократична България“. БСП пък се обяви за изграждането на национална гвардия.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprodalzhavamepromyanata%2Fvideos%2F237126605188905%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Превъоръжаване

Всички партии се обединиха около необходимостта за завършване на проектите за модернизация на армията и бързо усвояване на новите изтребители F 16 Block 70.

Като се обсъжда идеята да има специален фонд за целта, в който да влизат и средства от продажбата на излишни имоти, например.

Всички големи сделки обаче са значителна финансова трудност за страната и реализацията им не може да бъде уточнена в подобен формат.

От „Има такъв народ“ също призоваха за реалистичност.

Консенсусна е идеята за отбрана да се отделят по 2% от Брутния вътрешен продукт, кoeто ще е предизвикателство. 

За 2021 година бюджетът за отбрана е планиран над 1.6%. НАТО обаче периодично призовава за увеличаване на разходите за отбрана.

Повечето проекти за отбраната се подготвят от години, но стоят на трупчета заради липсата на пари.

„Позеленяване на армията“

Един от приоритетите е „позеленяването на въоръжените сили“ в унисон със Зелената сделка.

Костадин Деянов от „Зелено движение“ акцентира върху „позеленяването“ на въоръжените сили, накратко „зелена отбрана“ – кандидатстване за финансиране на проекти от иновации на жизнената среда тип „пасивни сгради“ във военните обекти, консумация на горива и въвеждане на ВЕИ до опазване на околната среда и устойчиво управление на отпадъците.

Остават приоритетите за дигитализация – „без хартия“, и оптимизацията на администрацията, като най-накрая да се реши въпроса с пенсионерите, които затлачват системата.

„Демократична България“ призова за окончателно скъсване на връзките с „Държавна сигурност“ и засилване на капацитета за борба с хибридните заплахи.

И вдигане на заплатите

БСП поиска серия социални мерки и повишаване на заплатите, които традиционно се обещават, но реализирането им остава под въпрос.

Всички партии се обединиха около клишето за „хората в центъра на политиката“ и връщането на социални придобивки.

Целта е преодоляване на кадровия колапс. И по официални данни около 5000 места за военни са незаети. 

Към момента обаче 90% от бюджета за отбрана отива за текуща издръжка и заплащане на личния персонал и не е ясно как тези приоритети ще бъдат финансирани.

Кои преговаряха? 

Преговорите се водиха от Асен Василев.

В преговорния екип на „Продължаваме промяната“ участват Асен Василев, Даниел Лорер, Милен Иванов и Тодор Тагарев.

Групата на БСП включва Атанас Зафиров, Кольо Милев, Михо Михов, Иван Иванов и Тодор Байчев.

Експетите на „Има такъв народ“, изпратени на преговорите, са Теодора Генчовска, Александър Александров, Румен Попов и Мая Христова.
 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Краят на победния поход на Виктор Орбан

Regiona

Засилени проверки на входовете и изходите на градовете

desi

Азиатските предприятия пак имат проблеми с доставките заради вируса

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.