Антибиотиците не лекуват COVID-19

На 70% от заболелите от COVID-19 у нас е изписван антибиотик без да има нужда от приема му. Това показва проучване на Световната здравна организация.

Още на 16 юни акад. Ваньо Митев предупреди в интервю за “Труд” , че много често се започва лечение на коронавирус с антибиотици, което е абсолютно погрешно. Акад. Митев потвърди отново негативните последиците от безконтролното изписване на антибиотици и приема им в коментар пред “Труд” на 18 октомври. Тогава той обясни, че поради липса на общоприето лечение на амбулаторно болни, се използва симптоматично лечение, при което болните ненужно приемат антибиотици и около 15-20% постъпват в болници. Академик Митев припомни, че безразборното приложение на антибиотици е предпоставка за бъдещи лечебни трагедии и бе категоричен, че бактериите стават резистентни при безумно употребяваните антибиотици.

В проучването на СЗО се потвърждава, че в списъка с безплатни лекарства от ковид зоните има антибиотици, които не са подходящи при средно тежко протичане на инфекцията. При такива случаи, препоръката на организацията е изобщо да не се прибягва до прием на антибиотици.

След откриването на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробната резистентност и COVID-19 вчера се разбра, че България е единствената държава в ЕС, в която е отчетен ръст на приема на антибиотици извън болничното лечение, въпреки че едва при 7% от случаите има усложнения, които налагат лечение с антибиотици.

Свързани новини

Откриха възможна причина за образуване на съсиреци след ваксинация

vesito

От последните минути! Тежка катастрофа на Диканите

bilyana

Германия може да блокира „Северен поток 2“, ако Русия нападне Украйна

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.