Антибиотиците не лекуват COVID-19

На 70% от заболелите от COVID-19 у нас е изписван антибиотик без да има нужда от приема му. Това показва проучване на Световната здравна организация.

Още на 16 юни акад. Ваньо Митев предупреди в интервю за “Труд” , че много често се започва лечение на коронавирус с антибиотици, което е абсолютно погрешно. Акад. Митев потвърди отново негативните последиците от безконтролното изписване на антибиотици и приема им в коментар пред “Труд” на 18 октомври. Тогава той обясни, че поради липса на общоприето лечение на амбулаторно болни, се използва симптоматично лечение, при което болните ненужно приемат антибиотици и около 15-20% постъпват в болници. Академик Митев припомни, че безразборното приложение на антибиотици е предпоставка за бъдещи лечебни трагедии и бе категоричен, че бактериите стават резистентни при безумно употребяваните антибиотици.

В проучването на СЗО се потвърждава, че в списъка с безплатни лекарства от ковид зоните има антибиотици, които не са подходящи при средно тежко протичане на инфекцията. При такива случаи, препоръката на организацията е изобщо да не се прибягва до прием на антибиотици.

След откриването на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробната резистентност и COVID-19 вчера се разбра, че България е единствената държава в ЕС, в която е отчетен ръст на приема на антибиотици извън болничното лечение, въпреки че едва при 7% от случаите има усложнения, които налагат лечение с антибиотици.

Свързани новини

AppLovin предложи да се слее с разработчика на софтуер Unity в сделка за 17.5 млрд. долара

Regiona

Изчезналият бизнесмен Весо Бургазата е открит обесен

vesito

Виртуална разходка на Посетителски център Струмяни!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.