Антибактериалната защита на животните – пример за човечеството

Докато човечеството търси алтернативи на вече създадените антибиотици и се опитва да създаде ваксина срещу нови, опасни инфекции и заболявания, животните се защитават с природни средства.

Сред най-оригиналните средства за защита са антимикробен коктейл от 45 вещества, симбиоза с малки паразити и дори т.нар. „санитарни погребения“, пише nationalgeographic.bg.

За да спаси личинките си от микроби, осите от вида пчелен вълк (Philanthus) използват смес, която не е променяна в течение на 68 милиона години. Женските отглеждат върху антените си бактерии от вида Streptomyces, които произвеждат антибиотици. Този медицински коктейл може да съдържа до 45 различни вещества срещу заразяване. Без него вероятно популацията на осите би била значително по-малка.

Още докато изгражда дупката, където снася яйцата, грижливата майка оставя по стените полезните бактерии Streptomyces, които след това ларвата втъкава в пашкула си. Така стрептомицетите я предпазват от мухъл и бактерии. Когато осата се излюпи от какавидата, тя събира полезни микроорганизми от пашкула в жлезите на антените си. Отчитайки факта, че тази антибактериална смес не се е променяла в течение на почти 68 милиона години, учените смятат, че шансовете за появата на патоген, който да бъде устойчив на тази противомигробна защита, са минимални.

Кафявите мечки могат спокойно да ядат сурово месо и мърша, без да се страхуват от фатални инфекции, благодарение на бактериите в устата им. Учени са отделили от мечата слюнка амикумацин – антибиотик, който действа срещу причинителите на едни от най-устойчивите инфекции – златистия стафилокок.

Човешко погребение

Черните градински мравки (Lasius niger) защитават представителите на вида, като утилизират труповете на мъртвите си събратя. Австрийски биолози са установили, че ако една от цариците, основала колония, се разболее и умре, здравите мравки я разкъсват на части, които закопават или изхвърлят от гнездото. Причината за това е, че голям брой насекоми, заразени с гъбички или с патоген, могат бързо да пренесат инфекцията на останалите. Затова мравките – работнички се грижат една за друга и се почистват. В поредица от експерименти учените установили, че за да избегнат този тъжен сценарий, женските изграждат гнезда заедно и ако някой умре, се отървават от тялото. Те разкъсвали на части трупа, отделяйки пипалата и отделните части на тялото, а някои умрели мравки били заравяни в земята. Разбира се, най-лесно било царицата майка просто да изхвърли трупа от гнездото още преди отделяните спори на патогенната гъба да станат опасни за популацията.

Рибен въпрос

При сьомгата инфекциите се причиняват главно от рибни въшки – ракообразни от вида Lepeophtheirus Caligus. За профилактика тя използва дребни рибки, които се хранят с паразитите и изпълняват ролята на санитари. Както установили норвежките изследователи, които са пуснали чистачи при сьомгата, един губан е в състояние да изчисти сто паразита, което е достатъчно за поддържането на здравето на 150 сьомги. а здрави. За час и половина той може да изяде 45 въшки от две риби едновременно.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Папараци спипаха Джъд Лоу с бебето въпреки дегизировката (СНИМКИ)

Regiona

Хиляди пчели превзеха плаж в Джърси (ВИДЕО)

Regiona

Цялата рода на Евтим Милошев празнува Петровден

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.