Анастас Герджиков обяви, че не е кандидатът на ГЕРБ за президентските избори

Ректорът на Софийския университет „Св.Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков обяви, че не е кандидатът на ГЕРБ за предстоящите президентски избори на 14 ноември.

„Изтеклата информация за моята кандидатура даде повод на политическа партия ГЕРБ да обяви подкрепата си за мен. Аз не съм кандидатът на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ, те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан с тях“, каза проф. Герджиков пред Нова телевизия.

Той посочи, че мотивацията му да участват в изборите за президент е свързана с това, че България е в „много тежка политическа криза“ и сме все по-разединени.

„Аз нямам намерение всички да се прегърнем и различията да отпаднат, но е важно да се обединим около важните за обществото теми. Ако това беше направено, нямаше да се стигне до толкова много избори за една година“, заяви проф. Герджиков.

Срещата с ГЕРБ

Той обясни, че бившият министър на образованието от правителството на ГЕРБ Красимир Вълчев е този, който го е предложил на ръководството на партия ГЕРБ да подкрепят кандидатурата му, вместо да излъчат свой претендент.

„Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и г-н Вълчев, а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там дойде и изненадата – г-н Борисов каза, че съм подходящ кандидат и няма нито едно условие към мен“, обясни проф. Герджиков.

„ГЕРБ са били три пъти последователно в управлението и са правили много грешки през годините. За толкова време няма как да не сгрешиш. Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти, аз смятам, че те са направили и полезни неща“, каза ректорът на Софийския университет.

„Аз приемам политиките на ГЕРБ по едни въпроси, а по други изобщо не ги приемам. През годините тази партия омекна, въпреки всичко, което се говори. Първото им управление беше най-проблемно. Тогава имаше поредица от грешки, които доведоха до силно влошаване на нещата в образованието. Ескалацията на нещата през третия мандат на ГЕРБ не се дължи само на техни грешки, а и на други причини“, обясни проф. Герджиков.

Той е смятал, че много повече партии ще застанат зад него и ще го припознаят, като кандидата, който ще може да осъществи нужното. „Разчитал съм най-много на подкрепата на дясно-центристките партии“, посочи кандидатът за президент.  

Той не пожела да отговори на въпроса за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори.

За Лозан Панов

Анастас Герджиков коментира и думите на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който също се включи в президентските избори, подкрепен от „Демократична България“.

Лозан Панов каза, че не познавал приноса на ректора на Софийския университет в академичната общност, но мисли, че това е път ДПС да се насочи към президентския пост. „С това движение имаме опит години наред като скрит съюзник на г-н Борисов. Пример за това е Висшият съдебен съвет, където тази спойка работи много добре“, каза Панов.

В отговор Анастас Герджиков заяви, че няма нищо общо с ДПС. Никога не е бил техен член или симпатизант. Не познавам почетния председател на ДПС Ахмед Дотан и лидера на партията Мустафа Карадайъ. Никога в живота си не се е срещал и с Делян Пеевски, твърди проф. Герджиков. Той уточни, че единственият, с когото навремето е имал среща е бившият лидер на ДПС Лютви Местан, по времето когато е бил председател на парламентарната комисия по образованието.

„Това, което Лозан Панов казва, е много странно за мен. Смятам, че той е подведен и му предлагам да провери тази информация. Или да покаже доказателство, или да се извини. Неговата основна позиция е да бъдем почтени“,  каза проф. Герджиков.

 За Румен Радев

„Няма да коментирам добри или лоши изказвания на Румен Радев. Има едно нещо, което не искам да правя като него – неговата остра реакция срещу определени партии и противопоставянето му срещу определен тип политика. Президентът не може да каже, че е срещу дадена личност и срещу цялата партия. Това не е работа на президента. Той може да обича един или друг, но трябва да работи с всички. Готов съм на пряк телевизионен сблъсък с всеки“, каза още Герджиков.

За подкрепа от ДПС

Проф. Анастас Герджиков смята, че няма да получи подкрепата на ДПС на първи тур, защото те имат действащ кандидат, но даде да се разбере, че няма нищо против, ако го подкрепят на втория тур в случая, че отиде на балотаж.

ДПС обяви, че ще участва на президентските избори със своя кандидат президентска двойка.

„Нека не забравяме, че действащият президент получи официалната им подкрепа още на първи тур. Ще приема подкрепата на всички партии, защото тя е подкрепата на техните избиратели“, допълни проф. Герджиков.

За Делян Пеевски

„Аз не мога да преценя доколко той е основната фигура в обществения живот. Очевидно не за първи път обществото се настройва срещу него, смятайки го за символ на олигархията и всичко лошо, което се случва в тази страна. Вероятно това е справедливо, но дали е такова наистина, може да установи само съдът. Моето мнение е, че не трябва да се вторачваме в личности, защото тогава подменяме основния дебат. Такъв е и случаят със съдебната реформа“, каза Герджиков.

Позицията за главния прокурор

„За г-н Гешев ще кажа същото като за г-н Пеевски – всеки носи отговорност за това, което е извършил или не. Смятам, че г-н Гешев има същия проблем. От една година голяма част от обществото е убедено, че той е символ на прикриването на неща. Имаше граждански бунтове и протести срещу него. Това е и една от разделителните линии. Всеки трябва да носи отговорността си. Ако г-н Гешев е извършил нещо нередно, той трябва първо да загуби поста си, а след това да понесе и друга отговорност. Това е работа на други органи, а не на президентската институция“, каза проф. Герджиков.

Той добави, че подкрепя съдебната реформа в страната.

„Очевидно реформирането на съдебната система може да бъде постигнато. Ако това се осъществи, ще има голямо полза. Върховенството на закона е абсолютна ценност и е много важно за обществото“, казва ректорът на Софийския университет.

За протестите

„Всички бяхме възмутени и отвратени от кадрите на насилие, които видяхме преди два месеца. Когато това се развиваше, нещата стояха по друг начин. На площада не беше цялото българско общество. Имаше голямо разединение. Нямаше как Университетът като институция да взима страна. Той е деполитизиран. Насилието срещу български граждани не може да се толерира по никакъв начин. Аз осъждам всяко насилие, включително случилото се зад колоните“, каза проф. Герджиков. Той беше критикуван, че не е изразил гражданска позиция по време на протестите и побоищата.

Ректорът на Софийския университет добави, че управлението на страната „очевидно трябва да е коалиционно“.

„Важно е обаче да не се късат всичко мостове с останалите. Струва ми се, че не е възможно да вървим напред, ако сме противопоставени по всички въпроси. Нека не позволяваме на партиите да спорят по въпроси, по които обществото има консенсус“, казва Герджиков.

Той прогнозира, че следващото правителство няма да изкара 4 години.

За Спецправосъдието

„Това е конкретен въпрос, който трябва да бъде решен от експертите. Дори те не са единодушни по този въпрос. Скоро ще изкажа мнението си по този конкретен въпрос. Нужна е реформа и тя явно се спъва, след като я започваме вече четири пъти“, каза проф. Герджиков.

За Северна Македония

„Това е мъчителен, но лесен въпрос. Последните години показаха, че независимо кой е президент, политиката ни по отношение на Северна Македония е последователна. Смяната на правителства и президент няма да промени тази позиция“, заяви ректорът на Софийския университет.

Той обяви, че се е ваксинирал срещу коронавируса, но не смята, че трябва да се въведе задължителна ваксинация.

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Битката на космическите милиардери загрубява

Regiona

170 фирми властват в 7 млн. дка гори в България

Regiona

Трафикът в посока Гърция е необичайно спокоен

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.