„Александровска“ болница ще има ново ръководство

Ръководството на „Александровска“ болница ще бъде сменено. Това заяви пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.
Основната причина е начинът на разпределян бюджетът от управителния съвет. Според Петров това е ставало без участието на един от членовете му.

За проблемите в „Александровска“ се разбра, след като д-р Алекснадър Оскар поиска да бъде освободен като член на Съвета на директорите. Според него управата е взела решения за харченето на 30 млн. лв. като съветът не е свикван по по надлежния ред. След това поискали от него да подпише протоколите за харчовете.

„Това е нарушение на договора за управление на сегашния съвет на директорите, те не може да заседават по тоя начин. Това е достатъчно основание той да бъде освободен. Другият проблем там е финансовото състояние. То от седем години насам се влошава, включително и при последния съвет“, обясни Петров.

Според него в „Александровска“ са натрупани загуби в „застрашителни размери“. Става дума за около 68 млн. лв. В същото време капиталът на болницата е 70 млн. лв. Според зам.-министъра обаче той е завишен със средства, отпускани от правителството за апаратура и други разходи. Без тях капиталът на „Александровска“ е около 35 млн. лв., което значи, че при тези загуби би следвало да е във фалит, обясни Петров.

„Мнението на министерството е, че там трябва да бъде сменено ръководството“, заяви Петров.

Спешната чернодробна трансплантация на висш държавен служител в болница „Лозенец“ е била разпоредена от най-висше държавно ниво, каза още Петров. Ден по-рано здравният министър Стойчо Кацаров огласи данни за множество нарушения в правителствената болница. Той разказа за незаконни трансплантации с чужденци, както и за скандален случай, при който държавен служител от листата за чакащи е бил трансплантиран по спешност. От „Лозенец“ твърдят, че нарушения не са вършени.

„Аз име на пациент няма да кажа, не е етично. По-интересно е кой е наредил. Не е ясно точно кой е наредил, но според мен са няколко човека в държавата, които е възможно да го направят – министър-председател и министър на здравеопазването. За да нареди някой през изпълнителна агенция „Медицински надзор“ точно този човек, който е четвърти в листата и който изобщо не е бил в списъка за спешност, вероятно става въпрос за много висше държавно ниво. Не може да се обвинява самият пациент. Човек в такова състояние търси всякакви възможности“, заяви Петров.
 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Алфа Рисърч: Младите са най-притеснени от коронавируса

vyara

Евростат: Всеки трети българин не може да плаща сметките си навреме

vyara

COVID-19 взе нова жертва, 522 са случаите на заболяването, двама излекувани в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.