Ако се будите често нощем, мозъкът ви може да е в беда

Университетът на Илинойс, САЩ, установи, че протеините, свързани с болестта на Алцхаймер, са най-много при хората, които страдат от дихателни нарушения по време на сън. Тези белтъци се смятат за биомаркери на заболяването – наличието им говори за започнали промени в мозъка.

Алцхаймер е най-тежката деменция. Причинява проблеми с паметта, мисленето и поведението.

Деменцията е широко понятие за спада на умствените способности с годините. Болестта на Алцхаймер, която представлява до 80% от случаите, е прогресиращо опустошаващо заболяване. В крайния му стадий човек губи дори способността да се храни, да говори, да ходи.Оказва се, че дихателните смущения по време на сън много често се откриват при хора с ранна фаза на болестта. Медицината нарича тези респираторни паузи апнея. Асоциират се с хъркането, но не се изчерпват само с него. Най-грубо казано, за 10-ина секунди тялото “забравя” да диша и човек се събужда с шумно поемане на спасителната глътка въздух. Причината е невъзможност за дишане по време на сън поради колапс на дихателните пътища. Честотата на симптома расте с възрастта, телесното тегло, хипертонията и при спане по гръб. Прекъсването на съня поради апнея е много по-различно от обикновеното случайно събуждане, което е еволюционен защитен механизъм, предупреждава в. „24 часа“.

При обструктивна сънна апнея хората се събуждат дори и по 60 пъти на нощ.

Това разстройство засяга около 35% от мъжете и 15% от жените. Явно доста често срещан проблем със здравето. Но на национална конференция по проблемите на съня през лятото българските специалисти предупредиха, че и у нас в до 80% от случаите състоянието остава недиагностицирано.

През последните 5 години много усилено се изследват връзките между обструктивната сънна апнея, отслабването на умствените качества и болестта на Алцхаймер. Общото в изводите на екипите от цял свят е, че по различни начини се доказват паралели между дневната сънливост – последица от апнетичните събуждания и непълноценната нощна почивка, високото кръвно, инфаркта и инсулта, захарния диабет, еректилната дисфункция при мъжете и засягането на мозъка.

Последното проучване е проследило качеството на съня на хора от 71 до 78 г. на фона на изследвания за наличието на “алцхаймер белтъци”. Лошите протеини били най-много при хората с обструктивна сънна апнея. Според учените факторите за това нарушение на съня и свързаните с него чести събуждания имат роля и като рискови за алцхаймер. Вероятно дори малки, но чести катастрофи с доставката на кислород за мозъка оказват влияние.

На тази основа най-елементарното, което човек може да направи, е да лекува обструктивната сънна апнея, обобщават учените. Общите препоръки са за промяна в начина на живот – отслабване, всекидневно движение, отказ от тютюна, придържане към умерена консумация на алкохол. За подкрепа на нормалното дишане нощем се предлагат специални маски или по-деликатни приспособления тип „щипки“, които пречат на отпускането на мускулатурата и спиране на дишането.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Актриса осъди шуменския театър за незаконно уволнение

Regiona

Везни ще се наложи малко да поукротите желанието ви да сте лидери, Близнаци бъдете готови да приемете новото положение на нещата

bilyana

5 подправки, които топят корема

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.