Азербайджан вдига двойно доставките на газ за Европа Италия се измъкна от руската хватка с внос от Алжир

Европейската комисия подписа днес меморандум за разбирателство с Азербайджан, който предвижда удвояване на доставките на азерски природен газ до поне 20 милиарда кубични метра газ годишно през периода до 2027 г., съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

„Днес, с този нов меморандум за разбирателство, ние отваряме нова глава в нашите отношения с Азербайджан, който е наш основен партньор в усилията ни да се откажем от руските енергийни доставки“, заяви в Баку председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз, който наложи санкции на Русия заради инвазията в Украйна, възнамерява да спре използването на руски изкопаеми горива до 2027 г. Азербайджан вече увеличава доставките на природен газ за страните от ЕС.

Очаква се тази година те да се повишат с 12 млрд. куб. м. при 8,1 куб. метра газ през 2021 г., съобщиха от ЕК. Предвижда се насърчаване разширяването на инфраструктурата, за да се увеличат доставките до Европа, като се добавя, че подобни инвестиции трябва да осигурят пренос и на нисковъглеродни газове в бъдеще (водород).

На 31 декември 2020 г. Азербайджан започна търговски доставки на газ в Европа през Трансадриатическия тръбопровод, който е част от Южния газов коридор (ЮГК), дълъг 3500 км, включващ Трансанадолския и Южокавказкия газопровод. Капацитетът му е 16 млрд. куб. м, а основен източник – находището Шах Дениз с резерви от 1,2 трилиона куб. м природен газ

Предвиждаше се за 25 години каспийската страна да изнася годишно над 10 млрд. куб. м газ за европейския пазар. С новото споразумение количествата се удвояват.

Един от газопроводите от общоевропейско значение вече бе открит официално на 8 юли – газовата връзка IGB между Гърция и България.

Междувременно Италия си осигури топла зима без руски газ, като увеличи доставки от Алжир съгласно плана си за диверсификация и отказ от руски източници, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Страната реши да стане независима от руския газ след инвазията в Украйна. Преди нея Русия доставяше на Италия 29 милиарда куб. метра газ годишно. „В последните месеци Алжир се превърна в основен доставчик на газ за нашата страна“, заяви италианският министър-председател Марио Драги в столицата на африканската страна след среща на министри от двете правителства.

Алжир обеща да осигурява допълнителни 4 милиарда куб. м газ към вече договорените 21 милиарда годишно. Страната доставя природния газ през Транссредиземноморския газопровод, който минава през Средиземно море до остров Сицилия. Освен тези доставки, Италия има газови сделки и с други страни, сред които Катар и Азербайджан.

 

Свързани новини

Събират подписи в защита на дрогирания шофьор на катафалка в Сапарева баня

desi

Уред за измерване на радиацията на Марс, космическа оранжерия, храни за екипажи са български технологии

Regiona

/ Видео/ Тежък инцидент! Жена с БМВ се вряза в Мерцедес на прелеза на Пещерско шосе

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.