Автокъщите в Дупница пред фалит заради блокираните в Италия автовози

Председателят на Сдружението на автотърговците в Дупница Вергил Кацов, притеснен, коментира обявеното извънредно положение заради заразата.

“Бизнесът с автомобили втора ръка в Дупница се намира в тежко положение. От известно време не се доставят автомобили от Италия. Десетки автовози стоят там на паркинги с надежда да се вдигне забраната, но сега след въвеждането на извънредните  мерки те са готови да изоставят автовозите и да се приберат в България. Има липса на шофьори, които да пътуват до Италия. На мой колега се наложи да се качи на автовоз преди дни, за да докара автомобили от Италия. До вчера в Дупница имаше купувачи на автомобили от Македония и Гърция, но те ще спрат да идват. Бизнесът закъсва. Трябва да се плащат заплати на работниците, а като няма постъпления… Много автотърговци са теглили кредити или са купили автомобили на лизинг. Банките ги дърпат, а те нямат средства да си плащат кредита. Правителството трябва да разговаря с кредиторите да не си търсят парите, докато трае кризата с коронавируса, а след като отмине епидемията, да се издължават. Иначе се трупат лихви, бизнесът затъва още повече, след като няма оборот и не може да плаща”, заяви В. Кацов.

Негов колега се оплака, че от две седмици не е продал нито един автомобил. Автовозите му са натоварени в Италия и стоят на паркинг, не могат да се върнат обратно в България.

Голяма част от шивашките цехове в Дупница, които шият дрехи и саи за обувки на ишлеме с поръчки от Италия, имат продукция за ден-два, после ще се  наложи да затворят цеховете и да чакат да се вдигне карантината, която наложи италианското правителство,пише струма.бг.

“С вързани ръце съм. Някои от шивачките ще пусна в отпуск, но на останалите трябва да им плащам обезщетения, а производство няма”, притеснен е собственик на шивашки цех в Дупница.

Свързани новини

/Видео/ 20 съветници бойкотираха заседанието на ОбС и провалиха важни гласувания за Благоевград

vesito

Благоевградчанката Ани Салич би шута и на последния си мъж

Regiona

Проф. Георги Михайлов, БСП: Масовото гласуване на 4-ти април е от изключителна важност и за прозрачността, и за ефекта от тези избори.

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.