Австрийската одисея на благоевградските гимназисти приключи, заразените с Ковид-19 поставени под 14-дневна карантина, останалите остават вкъщи по 10 дни

Всички ученици и учители от езиковия курс в Австрия, по време на който 13 деца и 1 учител се заразиха с Ковид, вече са у дома в Благоевград. Към 23,20 ч. в сряда на летището в София кацна военният самолет „Спартан“, с който транспортираха участниците в обучението, дали положителни PСR тестове, а днес към 9 ч. сутринта останалите 37 души влязоха с автобус в България през Калотина.

Припомняме, че 51 ученици и учители, болшинството от Езиковата гимназия и няколко от Природо-математическата в Благоевград, бяха на езиков курс в австрийския град Канпенберг от 1 до 11 август. Тийнейджърите бяха с учителките си по немски Вера Кацарска и по английски Миглена Лулейска, заедно с тях бе и собственичката на туристическа фирма „Сенатор Травел“ Гергана Хаджийска, която организира пътуването.

Екип на Регионалното управление на образованието в Благоевград, воден от началника Ивайло Златанов, посрещна в сряда срещу четвъртък през нощта на летище София групата на заразените. Ето разказа му с подробности за пътуването и състоянието на децата и учителите:

„На летището чакахме заедно с подполк. Дончев, представител на 16-и авиоотряд, който координира пътуването на самолета и с когото целия ден преди това поддържахме връзка. Озадачаващо бе за мен, че нямаше никого от ръководството на Езиковата гимназия, тъй като болшинството от децата са от това училище, без значение, че пътуването е организирано по частен път, все пак става дума за форма на обучение. Групата кацна с 30-ина минути закъснение от предварително разчетеното време заради подпис на медицинско лице от австрийска страна върху документи. С пристигането децата и учителката им М. Лулейска минаха през контрола на Регионалната здравна инспекция и на граничните власти и ги настанихме в автобуса, който към 0.30 ч. беше в Благоевград.

По наше настояване тук ни посрещна екип на РЗИ, в който бяха д-р В. Мончева и нейни колеги, като те бяха подсигурили педиатър – д-р Начева, в приемния център. След повторния преглед от РЗИ връчиха предписания за 14-дневна карантина на родителите, дошли да посрещнат учителите и децата. Учениците и учителката бяха в добро здравословно състояние и в добро настроение, малко уморени, предполагам заради психическото напрежение от последните дни и от пътуването със спартана, който е доста шумен, но всички бяха в добра кондиция, без видима симптоматика на коронавирус.

Днес сутринта през граничен пункт Калотина пристигна и останалата част от групата, която пътува с автобуса. За него беше осигурен зелен коридор от консулството на Р България в Австрия и благодарение на това те успяха да се приберат за кратко време и бързо да прекосят териториите на Словения, на Хърватска и Сърбия, и малко преди обяд децата бяха посрещнати от родителите си в Благоевград. Ще припомня, че с автобуса се прибраха здравите, но контактни с далите положителни проби, за които по препоръка на Министерство на здравеопазването от РЗИ наложиха 10-дневна карантина.

Между другото, българските преподаватели отбелязаха, че австрийските им колеги са останали очаровани от мотивацията и знанията на нашите ученици, които всеки ден по 6 часа са имали занятия и целият предвиден материал е бил отработен. Въпреки негативния финал на курса от австрийска страна са пожелали контактът между училищата да продължи и занапред.

От България групата е тръгнала с отрицателни PСR тестове, като не са имали проблем при пътуването и пресичането на няколко граници, а учителките са били и с ваксини на „Пфайзер”. В Австрия са тествани на всеки 2 дни, като първите четири теста са били отрицателни и едва на петия път 3 деца са дали положителен резултат, т.е. чак на 9-ия ден. В този смисъл най-вероятно заразяването е станало там.

Важното е, че всички се прибраха живи и здрави въпреки сътресенията. Никой не е застрахован, че няма да се зарази и личното ми мнение е, че такива екскурзии трябва да се поограничат за известно време“, каза за вестник „Струма“ началникът на РУО Ивайло Златанов.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Наши по света! Професор Дими – благоевградчанинът, който учи китайците на кикбокс

vesito

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и Димитър Бербатов (Dimitar Berbatov) посетиха футболната среща между ФК „Пирин“ и Локомотив София

vesito

Вдигат най-ниските пенсии с 14 на сто

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.