Авария в ВЕЦ „Цанков камък“ преди три седмици. Властта: Не сме длъжни да съобщаваме

Три седмици след авария, която е извадила от строя държавната ВЕЦ „Цанков камък“, и часове след като за това обявиха от „Демократична България“ (ДБ) и се възмутиха, че инцидентът се крие, зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков обяви пред журналисти, че ведомството не било длъжно да дава информация за авария на толкова малка мощност, защото това не водели до проблеми за енергийното снабдяване.

Получихме информация, буквално отпреди час, че във ВЕЦ „Цанков камък“ в периода 13-15 октомври има настъпила сериозна авария, която е довела до преустановяване на работата ѝ, заяви на брифинг в парламента в четвъртък Йордан Иванов, член на парламентарната група на „Демократична България“.

Той обясни, че водноелектрическата централа е средната от каскадата „Доспат-Въча“ и това, че не работи затруднява дейността и на ВЕЦ-овете „Тешел“ и „Девин“.

Иванов информира още, че също така се забавя рехабилитацията на каскадата „Белмекен-Момина клисура“.

„Заедно с тази авария, която се крие от обществото, към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ с мощност един блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това е реален риск за енергийната сигурност на страната“, заяви депутатът.

Той призова министъра на енергетиката да каже защо се крие тази авария повече от 20 дни, какви са щетите по „Цанков камък“ и кога ще бъде пусната централата в експлоатация.

Вместо министър Росен Христов това стори заместникът му Еленко Божков.

На брифинг във ведомството той определи информацията на ДБ като манипулативна, но потвърди, че има авария на ВЕЦ „Цанков камък“.

Според него обаче ведомството не било длъжно да обявява аварии в малки мощности. „Няма проблем. В четвъртък вечер 200 МВ изключване в ТЕЦ „Бобов дол“ е имало и не е съобщено, защото не влияе върху системата. Още по-малко влияят тези 85 МВ в „Цанков камък“, заяви Божков.

„Когато авариите не влияят пряко на електроенергийната система и потреблението, не се съобщават, защото няма защо да бъдат съобщени. Те се компенсирани чрез вторично или третично регулиране“, обясни той.

По думите му спирането на хидроцентралата е заради откъсване на предпазно съоръжение на генераторите и турбините, което трябва да ги пази от разрушаване при внезапна авария. „Долната част се е откъснала, поради лошо изпълнение на времето. Паднала е на дъното на напорния водопровод“, каза зам.-министърът.

По думите му ремонтът е започнал веднага и се очаква да приключи на 17 ноември.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Русия обяви, че се връща в т.н. „зърнена сделка“

Regiona

Държавата дава 6,5 млн. лв. за 1500 машини за изборите на 11 юли

vesito

Гласуването на вота на недоверие ще е в сряда

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.