Абитуриентите на НХГ – Благоевград се сбогуваха с училищното знаме

С много емоции абитуриентите на Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград се сбогуваха с училищното знаме. Тържественото изпращане на випуск 2022 събра в двора на НХГ бивши и настоящи възпитаници на бившата Солунска гимназия, учители и гости, сред които представители на общинската администрация, на институции и политици. Церемонията започна под звуците на националния химн и „Върви, народе възродени“, а дванадесетокласниците притихнаха за последен път в строя.

„Скъпи зрелостници, пред вас се отварят вратите на университетите. Не се съмнявам в успехите ви. Бъдете смели и си поставяйте високи цели“, заяви директорът М. Митов. Завършващите поздравиха и кметът Ил. Стоянов, както и главният учител по математика Кирилка Павлова.

По традиция бяха наградени изявени дванадесетокласници, допринесли за издигане авторитета на образователната институция. Сред отличените с грамоти са Надежда Петрова, Мартин Борисов, Екатерина Кирова, Мартин Пашалиев.

Учениците от 12 „д“ /паралелката по изобразително изкуство/ бяха приготвили специален подарък. В чест на завършването си те изненадаха по-малките художници с пособия и консумативи за рисуване.

Церемонията завърши с изпращане знамето на НХГ, като преди това в изпълнение на живо прозвуча песента „Приятели завинаги“.

Освен за абитуриентите от 5-те паралелки вчерашният ден бе особено вълнуващ и за десетките възпитаници на бившата Солунска гимназия. В двора на любимото училище отново се събраха бивши гимназисти, сега уважавани лекари, университетски преподаватели, учени, инженери…

Че е трето поколение възпитаник на бившата Солунска гимназия, сподели зам. ректорът по научноизследователската работа на Югозападния университет проф. д-р Иванка Станкова, която освен като гост отбеляза празника и със свои съученици.

Един до друг застанаха д-р Генка Стоилова и изтъкнатият литератор Любима Димитрова, която дълги години бе старши експерт по български език и литература в РУО. Двете развълнувано споделиха, че са от випуск 1972 и в чест на 50 г. от завършването се подготвя специално тържество.

На финала бяха поднесени цветя пред паметниците на светите братя Кирил и Методий, и на Кузман Шапкарев. Абитуриентите си направиха обща снимка на стълбите и начело с официалните лица, бивши и настоящи възпитаници на училището със 142-г. история се включиха в шествието и празничната програма за 24 май.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

РЗИ със справка по общини за заразените с кронавирус

vesito

Кукерски игри утре в Благоевград

vesito

/Видео/ Поклон пред Македончето в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.