АБВ, БСП, Воля и Манолова искат гаранции за машинното гласуване

На форум днес, посветен на въвеждането на машините за гласуване, партиите АБВ, БСП, Воля, МИР и Мая Манолова поискаха гаранция, че машинното гласуване ще се реализира.

 

 

Организатори на форума бяха АБВ и партия МИР, а участие

в дискусията взеха представители на парламентарните групи на БСП и Воля, Мая Манолова, експерти и граждански организации.

По време на дискусията „Бъдещето на машинното гласуване“ лидерът на АБВ Румен Петков призова да се засили натискът срещу правителството, за да се въведе машинното гласуване.

Той настоя процедурата да бъде публична, а парламентът да контролира целия процес.

„При машинното гласуване в сегашната уредба са изолирани местните избори. Трябва да сме наясно, че вчерашната декларация на Томислав Дончев – въвеждане на машинно гласуване на 100% е гаранция, обещание пред гражданите, че включва и секциите в чужбина. Искам да подчертая, че споделям скептицизма на г-жа Нинова“, каза Петков.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Провеждането на честни избори чрез машинно гласуване е национална кауза, подчерта лидерът на ПП МИР Симеон Славчев. „Това, което вчера се случи от обществения и политически натиск, министър-председателят да спази закона, е първата крачка към успеха и пълното въвеждане на машинното гласуване“, заяви той.

Мая Манолова, председател на гражданската платформа „Изправи се.БГ“, и бивш кандидат за кмет на София, заяви:

„Какво би се случило, ако законът беше спазен, по време на местните избори в София, и вместо гласуване с хартиени бюлетини, беше направено машинно гласуване? На първо място, нямаше да има 7 хиляди недействителни бюлетини на втория тур. Нямаше да има над 900 протокола с поправки, дописвания, надписвания и т.н. Нямаше да има и празни протоколи, в тези над 900 общо, в които има подписи на комисията, но няма числа, защото са оставени за по-късно да се впишат там правилните числа.“, каза Манолова.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

„Нямаше да има и 408 протокола с повече от 2 поправки, направени накрая… Като става дума за 2,5, 10, 15 поправи на изборния протокол. Нямаше и да се налага да има 124 души, назначени за технически сътрудници в ОИК – София, от които 88 служители на столичната администрация, вкл. шефове на дирекции, един главен архитект, множество юрисконсулти, архитекти, главни експерти, ангажирани с пренаписването и поправянето на протоколите в нарушение на изборния кодекс…“, подчерта още Манолова.

Нямаше и да има дописани в списъците над 3030 граждани на ЕС, като едва 48 такива граждани са подали заявление за гласуване и видите ли имат право да гласуват на местни избори…“

Тя каза, че се крадат и гласове по време на броенето им в секционните избирателни комисии, срещу което с машините за гласуване може да се противодейтва.

 • Мая Манолова
 • АБВ
 • БСП
 • машинно гласуване

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Масирани проверки за носеното на маски в София

  Regiona

  Днес е окончателното гласуване на Бюджет 2020

  Regiona

  Медведев за наказанието на спортистите: Това е антируска истерия

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.