Лесно и приятно! Как да засилим мозъчната дейност?

С тренировки освен тялото се засилва и мозъка!

Физическите упражнения, особено аеробните, имат много положително въздействие върху мозъка. Има много научни доказателства, че тренировката създава неврогенеза, което представлява създаването на нови неврони и ремонт на стари. Тъй като мозъкът е първо е  направен от неврони, високото ниво на неврогенеза е добра индикация за здравословен мозък.

Група учени от университета в Отава публикували доказателства, че с тренировката, освен тялото, укрепва и мозъка.

Учението на нов спорт или някое упражнение за първи път, предизвиква способността на мозъка да ремоделира своите връзки и неврогенезата се активира най-много по-дълъг период на аеробно упражнение - в много по-голяма степен, отколкото при тренировката с високи интервали.

Какво се случва в мозъка, когато, например, вместо да вдигате тежести, тичате по-дълъг период?

Най-очевидният и сравнително незабавен ефект е т.нар "runner's high", т.е. състезателния "хай", пише курир мк.Това е чувството, когато след един или два часа аеробна тренировка, се чувствате еуфорично дълъг период. Това усещане е предизвикано от природни упойващи, които тялото създава по време на тренировката, защото тези химикали влияят на частите на мозъка, свързани с емоционалното обработка - всъщност тялото осигурява доза естествен антидепресант.

В изследването на учените от Университета в Отава се казва, че има още един  химикал, наречен VGH която се увеличава след  тренировки, но че не се знае нейната пълна функция.

Те са работили с мишки, които не са нормални - имали генетична дисфункция, която предизвиква затруднение. Разходки и движение, както и съкратен срок на живот. И двете неща са свързани с генетична деградация на малкия мозък, част от мозъка, която контролира физическите движения.

Учените са установили, че генетичното увреждане при мишките може  да се "поправи" по два начина - или да дадат голяма доза VGF или да ги поставят за да бяга на песен. И в двата случая мишките живеят по-дълго, те  се движели нормално и са показали положителни резултати във връзка с ремонт на инфраструктурата на мозъчните тъкани.

За съжаление, дозата VGF която им е била давана на мишките е невъзможно да бъде дадена по същия начин и при хората, защото това е било извършено чрез вирусна инфекция.

Това означава, че VGF под формата на хапче никога няма да бъде достъпна за нас, така че единственото решение за "набавяне" с това вещество ще бъде да завържете маратонките и да се "пристъпите" към тичане./сн.курир мк/

 

Оставете коментар

Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО